DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 30-03-2005
HET WORDT CRYOMEREN

Nee, het wordt niet promateren, maar cryomeren. Dat heeft Yarden zojuist per persbericht laten weten. Cryomeren wordt de nieuwe naam voor vriesdrogen. Yarden vindt het de meest 'passende naam voor de derde uitvaartvorm'.


Maar wordt dit cryomeren dan ook gedaan in een cryomatorium? Daarover laat Yarden zich niet uit. In Zweden is verleden jaar gekozen voor het woord promatorium als plek waar het vriesdrogen van stoffelijke overschotten gaat plaatsvinden. Het leek logisch dat Nederland, in deze internationale tijden, al was het maar om verwarring te voorkomen, Zweden zou volgen in de naamgeving. Nee dus.

De naam 'cryomeren' is voortgekomen uit een wedstrijd van het tijdschrift Onze Taal. Eind vorig jaar deed Peter van Wageningen, directievoorzitter van Yarden in Onze Taal en actualiteitenrubriek 2 Vandaag een oproep om een nieuwe naam te bedenken voor vriesdrogen. Hierop reageerde een recordaantal van meer dan 1.200 mensen die 750 verschillende namen hebben bedacht.

Cryomeren verwijst naar het Griekse kruos voor ‘ijs, vorst’, een belangrijk onderdeel van het proces van de nieuwe uitvaart. Bovendien heeft cryomeren geen negatieve associaties en laat het woord zich goed vervoegen: cryomatie en gecryomeerd. 72 inzenders hebben het woord cryo in hun inzending verwerkt. Zestien van hen hebben cryomeren ingezonden. Hieruit is een winnaar getrokken die een
ballonvaart van Yarden krijgt aangeboden.

Terug naar archief...