DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-02-2004
GRAVEN OP INTERNET

De Oude Kerk in Amsterdam dateert uit de 13e eeuw en is daarmee het oudste stenen gebouw van de hoofdstad. Het is tevens de oudste nog bestaande (weliswaar niet meer als zodanig gebruikt) begraafplaats van Amsterdam. Er zijn meer dan tienduizend mensen begraven. Uniek is dat de graven sinds kort online opgezocht kunnen worden.


De Oude Kerk bevat ook het vroegst bekende graf van een Amsterdammer. Op de plaats waar ca 1300 het altaar stond, is in de grond een primitieve grafkist gevonden, een zogenaamd boomkistgraf. Dit soort en andere interessante informatie is te vinden op de site www.gravenopinternet.nl. Evenals dus een database waarin de graven zijn opgeslagen. Oorspronkelijk werden de grafgegevens opgetekend in grafboeken, later zijn ze in een database ingevoerd, die nu dus is gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt voor iedereen.

De database is gekoppeld aan een overzicht van de zerkenvloer in de kerk, er zijn ook afbeeldingen in detail van de zerken beschikbaar. Tevens is een aantal bekende Amsterdammers uitgelicht in een virtuele tentoonstelling.

Op de zustersite http://graven.mindbus.nl heeft de bezoeker ook de mogelijkheid een zoekactie uit te voeren in de graven-database. Met het zoekresultaat kan tevens verder gezocht worden in 'De Digitale Stamboom van Nederland', het on-line archief van verschillende Gemeenten in Nederland zoals Delft, Rotterdam en Amersfoort.

De database is overigens nog niet compleet. De bezoeker wordt dan ook uitgenodigd informatie over familie die begraven is in de Oude Kerk beschikbaar te stellen.

Terug naar archief...