DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-08-2009
TIEN SOORTEN NECROFILIE

Volgens een nieuw voorgestelde wetenschappelijke indeling bestaan er tien verschillende soorten necrofilie. Hoewel, bij drie van de soorten gaat het eigenlijk om pseudonecrofilie.


Necrofilie is een seksuele voorkeur voor het bedrijven van seks met een lijk. Op dit moment staat deze afwijking nog niet als aparte stoornis in de twee meest gebruikte psychiatrische handboeken. In de DSM-IV-TR, de Diagnostic and Statistical manual of mental disorders valt necrofilie onder Ďparafilie, niet anderszins omschrevení, met andere woorden: overige seksuele afwijkingen. En in de ICD-10 (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) van de Wereldgezondheidsorganisatie valt necrofilie in dezelfde categorie als Ďhijgení, obsceen gedrag via de telefoon.

Anil Aggrawal, hoogleraar forensische geneeskunde te New Delhi, vindt dit erg verwarrend en niet erg wetenschappelijk. In het augustusnummer van Journal of Forensic and Legal Medicine stelt Aggrawal een tiendeling voor waarin ook de verschillende soorten pseudonecrofilie zijn opgenomen (de eerste drie). Hij hoopt vooral dat zijn indeling meer onderzoek naar necrofilie oplevert.

De 10 vormen van necorfilie:
1. Mensen die graag seksuele rollenspellen spelen waarbij iemand doet alsof hij dood is (en bijvoorbeeld alsof een erectie rigor mortis is).
2. Mensen die het dode lichaam van hun overleden geliefde tijdelijk bij zich houden en er seks mee hebben omdat ze diens dood niet accepteren.
3. Mensen die fantaseren over seks met doden en bijvoorbeeld graag masturberen op een kerkhof.
4. Mensen die dode lichamen seksueel betasten Ė sommigen gaan ervoor bij een begrafenisonderneming werken.
5. Mensen die lichaamsdelen van doden (borst, penis) afsnijden en als fetisj bij zich houden.
6. Mensen die masturberen tijdens het verminken en soms deels opeten van dode lichamen.
7. Mensen die seks hebben met een lijk als ze de kans krijgen, maar het normaal gesproken met levenden doen.
8. Mensen die liever seks hebben met doden dan met levenden en actief lijken opzoeken.
9. Mensen die moorden om seks met een lijk te hebben (zoals sommige seriemoordenaars).
10. Mensen die niet tot seks met levenden in staat zijn, alleen met dode lichamen.

Necrofilie is in de meeste landen strafbaar. In Nederland - wonderlijk genoeg - is het niet in het wetboek van strafrecht opgenomen. Wel is lijkenschennis verboden, en daar valt seks met doden strafrechtelijk gezien onder. Voor zover bekend is in Nederland nooit iemand gepakt of veroordeeld voor necrofilie. En niemand weet hoe vaak necrofilie voorkomt.

Dat zou in CaliforniŽ, waar tot 2004 necrofilie ook niet in het wetboek van strafrecht was opgenomen, wel anders zijn. In 2004 ondertekende gouverneur Arnold Schwarzenegger een wet die necrofilie strafbaar stelt. Sinds die tijd is seks met overledenen in CaliforniŽ officieel verboden.

Tyler Ochoa, een rechtsgeleerde die een aantal beschuldigingen van necrofilie in CaliforniŽ heeft onderzocht, meende dat er dringend behoefte was aan de nieuwe wet. Aanklagers konden plegers van seks met lijken niets anders ten laste leggen dan inbraak. Als de daders werkten in een mortuarium, ging zelfs dat niet op. Nadat een dronken man bewusteloos was gevonden bovenop een dode vrouw in een lijkenhuis in San Francisco, zorgden
parlementsleden ervoor dat het verbod erdoor kwam. Volgens de wet is seks met een lijk een misdrijf waarop maximaal acht jaar gevangenisstraf staat.

Terug naar archief...