woensdag 28 februari 2024
DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
WIR SETZEN UNS MIT TRäNEN NIEDER
Geplaatst: 12-04-2006


Wir setzen uns mit Tränen nieder
Und rufen dir im Grabe zu:
Ruhe Sanfte, sanfte ruh!
Ruht, ihr ausgesognen Glieder!Deze week herdenken we weer het bekendste sterfgeval uit de westerse geschiedenis van de laatste tweeduizend jaar: de dood van Jezus aan het kruis. Een verhaal van leven en dood, passie en verraad, zelfmoord en rouw. En nergens wordt dit lijdensverhaal zo mooi verwoord en vooral vertolkt als in de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.

Nederlanders zijn er gek op, op de Mattheus Passie. ‘Nergens, niet in het katholieke Frankrijk, niet in het anglicaanse Engeland, niet in het diepreligieuze Amerika, en zelfs niet in het evangelisch-lutherse Duitsland is de Mattheus Passie zo populair als op die paar vierkante kilometers tussen Roodeschool en Vlissingen,’ schrijft Martin van Amerongen in Zijn bliksem, zijn donder. (Ambo, 1997.)

Elk jaar worden er in de week voor Pasen ontelbare Mattheus Passie’s opgevoerd in stad en dorp van Nederland. Op de site www.mattheuspassion.nl zijn de meeste van die uitvoeringen keurig netjes op een rij gezet. (Aanvullingen zijn welkom.) Op deze site is ook de volledige tekst van de Matthäus Passion te vinden (en te downloaden), iets over Bach en andere wetenswaardigheden.

Een uitvoering die helaas op de lijst ontbreekt is die van contrabassist Egon Kracht en zijn The Troupe (bestaande uit een gitarist, violist, trompettist annex clarinettist en een marimbaspeler). The Matthäus Passion in jazz-uitvoering, teruggebracht tot anderhalf uur. (In plaats van de gebruikelijke drie uur.) Vanaf 2002 brengt The Troupe deze korte, maar krachtige uitvoering jaarlijks in enkele plaatsen op de planken. Kracht: "Als je alleen al de teksten van de Evangelist er uit haalt, win je enorm veel tijd. En een beroemde aria als ‘Erbarme dich’ is heel erg uitgesponnen, maar die breng ik tot één minuut terug, waarna de andere muzikanten er op kunnen variëren."

Het resultaat is onverwacht en zeer goed klinkend (waarom heeft niemand eerder dit bedacht en gedaan?), swingend, ontroerend, én humoristisch. Vanavond te zien en te horen in Delft, daarna nog in Barendrecht, Amsterdam, Eindhoven, Hoofddorp en Almere-Stad. Zie voor informatie en speeldata: www.the troupe.nl.

Terug...