maandag 15 juli 2024
DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
DE NASLEEP VAN EEN GRAP
Geplaatst: 06-12-2005

De combinatie uitvaartbranche en kerstpakketten schijnt de mensen, of de media in dit geval, nogal aan te spreken. De pakketten maken een rondgang door medialand. Zelfs Youp van 't Hek doet er 'leuk' over in zijn column: 'Wijn in een kistje!' Maar bestaan die pakketten eigenlijk wel? Ze kwamen tenslotte uit de duim van dood.nl.


Het was een reactie op het artikel 'Dalende sterfte, dalende winsten' in het vakblad Uitvaart van november jl. In Uitstel is geen afstel grapte de redactie van dood.nl 'dat het nog maar de vraag is of de uitvaartbranche dit jaar aan kerstpakketten doet.'

Een dag later deed De Telegraaf de werknemers van de uitvaartbranche flink schrikken door onder de kop 'Zware tijden voor uitvaartbranche' te schrijven dat een kerstpakket er dit jaar waarschijnlijk niet in zit! Hadden ze gelezen op dood.nl.

Weer even later stond op de site NOS Headlines dat 'volgens De Telegraaf 600 mensen in de uitvaartbranche geen kerstpakket krijgen'. Dat klinkt al weer een stuk zekerder. Terwijl niemand weet of die kerstpakketten eigenlijk wel bestaan.

Afgelopen zaterdag vindt Youp van 't Hek de kerstpakketten van de uitvaartbranche ook te leuk om te weerstaan. In zijn column in NRC Handelsblad schrijft hij: 'Gister las ik dat het slecht gaat in de uitvaartbranche. Er wordt te weinig gestorven en ontslagen dreigen zelfs als er op korte termijn geen stevige griepgolf of een onverwachte kou komt. De beroepskraaien schijnen ruiterlijk toe te geven dat ze handenwrijvend uitkijken naar de komende jaren als de babyboomers massaal aan de beurt zijn. [...] De jaren 2004 en 2005 waren catastrofaal voor de doodgravers. Het is serieus de vraag of het personeel dit jaar een kerstpakket krijgt. En daar had ik nou nooit over nagedacht. Een kerstpakket van je uitvaartbaas! Hoe ziet dat eruit? Wijn in een kistje! Hoe ziet zo’n kistje er dan uit? Een lijkkistje met een magnum champagne? Of gevuld met wat fijne delicatessen? En wie brengt de geschenken rond? De chauffeur van de lijkwagen? Dus dat je ingehaald wordt door zijn lijkwagen met niet één, maar tachtig lijkkistjes?'

Op de site van De Telegraaf reageren lezers de afgelopen dagen bijna unaniem verontwaardigd op het verhaal over de slechte tijden voor de uitvaartbranche in de wakkerste krant van Nederland.

'Voelt u zich ook zo schuldig dat u nog leeft en er zo voor zorgt dat de uitvaartbedrijven dalende winsten boeken?,' vraagt een lezer zich cynisch af. Hij volgt: 'Ooit eens bekeken hoeveel zij rekenen voor een uitvaart? U kent beslist die wervingsfolders met de slogan: Uitvaartbedrijf zonder winstbejag. Niet zo moeilijk om geen winst te maken! Dikke auto voor de directie, dikke salarissen. Dragers zijn toch niet duur, meestal aow'ers die een habbekrats beuren. Het is toch te gek voor woorden dat de uitvaartbranche durft te berichten dat zij uitzien naar een griepgolf of het moment dat de babyboomers komen te overlijden! We kunnen de tekst: "De Heer geeft en de Heer neemt" maar beter wijzigen in "De Heer geeft en de begrafenisondernemer neemt". Ik op mijn beurt wil toch nog graag lange tijd uit handen blijven van de begrafenisondernemer en dat wens ik u allen ook toe!'

Op Wat u zegt is een fraaie bloemlezing te vinden van wat Nederland denkt over de begrafeniswereld.

Maar goed, nu zouden we toch wel eens heel graag willen weten van de uitvaartondernemers in Nederland: bestaan ze eigenlijk wel, die kerstpakketten? Zo ja, worden ze dit jaar ook uitgereikt?

Terug...