maandag 15 juli 2024
DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
COMPUTERROUW
Geplaatst: 25-08-2001

'Computerrouw. Ik vind het eerlijk gezegd wel een beetje lui huilen. Je gaat het internet op, surft naar www.condoleance.nl, klikt op de naam van de overledene, stamelt een paar woorden en je gaat weer verder.' Aldus Youp van 't Hek in zijn column 'www.uitvaart.nl' in het NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. Lees verder voor de reactie van Peter van Schaik, eigenaar van zowel uitvaart.nl als condoleance.nl.

Beste Youp,

Hierbij reageer ik even op je column in de NRC van vandaag. Want hoewel ik besef dat een columnist een ongekende vrijheid heeft in het portretteren van zijn realiteit, wil ik toch graag een misverstand uit de weg ruimen.

Als eigenaar van de condoleance-website en www.uitvaart.nl heb ik nl nooit een persbericht verstuurd over het vermeende succes van Millecams condoleance-register. Je kunt me wellicht een zakelijke benadering van de dood verwijten maar nimmer dat ik koketteer met het succes rondom het leed van anderen. De media hebben de website zelf gevolgd en vervolgens mij daarover benaderd toen bleek dat duizenden zich gesteund voelden bij een collectief en openbaar rouwbeklag. Want inderdaad, rouwen is bij uitstek iets wat je met elkaar doet. Niet iedere Nederlander zal het aandurven brieven met troostende woorden te sturen naar de directe nabestaanden. En daarin schuilt een bijzondere paradox. Rouwen in het openbaar blijkt makkelijker dan het 'privé' rouwen. En juist om die reden voorziet online condoleren in een behoefte.

Overigens is dat niet alleen met rouwen zo: mensen lachen ook graag met elkaar, en daarmee heb jij je broodwinning. En inderdaad, die dezelfde familie Den Dungen die ooit bij jou in de zaal zat, en wiens sympathie je hebt gewonnen met je grappen of je charisma, zal ooit misschien de behoefte voelen om hun medeleven wereldkundig te maken op het moment dat jij overlijdt. Dat doen ze misschien niet (alleen) naar je vrouw en kinderen toe, maar (vooral) naar die andere bewonderaars van Youp van 't Hek. Het wordt een beetje lastig voor de familie Den Dungen om deze mensen afzonderlijk te benaderen.

Collectief lachen of huilen, het ligt niet ver van elkaar. We verdienen er allebei ons brood mee. Ik heb slechts gekozen voor de keerzijde van de medaille. En ja, Uitvaart.nl is commercieel, en dat is dan ook de reden dat Uitvaart.nl een van de weinige, springlevende dotcommers is.

Vriendelijke groet,
Peter van Schaik

P.S.: O ja Youp, als jij, niet een van de onbekendste Nederlanders sterft, kan ook jij een register krijgen. Per slot van rekening ben je een beetje publiek bezit. Niet alleen bij leven maar zelfs als jij het Omega punt bereikt hebt. Stuur even een foto, dan zet ik de boel alvast klaar.

Terug...