maandag 15 juli 2024
DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
POSITIEF ZIJN EN VECHTEN HELPEN NIET
Geplaatst: 14-12-2003

Wie 'de wetenschap' een beetje bijhoudt, staat versteld van wat er allemaal onderzocht wordt. En hoe die wetenschappelijke onderzoeken elkaar vaak tegenspreken. Blijkt uit het ene onderzoek dat angst voor nieuwe dingen voor ratten (en misschien ook voor mensen) levensverkortend werkt, vertelt een ander onderzoek dat angst, pessimisme en en te weinig vechtlust geen enkel verschil maakt voor kankerpatiŽnten.


Het is wellicht aangenamer, vooral voor je omgeving, als je als kankerpatiŽnt vrolijk door het leven gaat, maar invloed uitoefenen op je ziekte doet het niet. Een positieve of vechtlustige houding maakt geen enkel verschil voor genezing of overleving van kankerpatiŽnten, blijkt uit een recentelijk gehouden, overtuigende overzichtsstudie.

De onderzoekers analyseerden 37 onderzoeken waarin het verband is bekeken tussen de instelling (fatalistisch, vechtlustig, positief, negatief) en het verloop van het ziekteproces bij kankerpatiŽnten. Conclusie: PatiŽnten hoeven niet langer onder druk gezet te worden om positief te blijven, omdat dit geen enkele invloed heeft op het genezingsproces.

Prettig om te weten dat je er weer de kanker in mag hebben. Want die stress die voortkomt uit het verplicht positief moeten zijn terwijl je alleen maar aan de dood kunt denken, zou je prompt een tweede tumor bezorgen. Of is ook dat onzin? Nu nog dat idee de wereld uit helpen, dat stress, verkrampt leven en onverwerkt leed tot tumorgroei kunnen leiden: eigen schuld, dikke bult. Kunnen we eindelijk weer eens zonder schuldbesef en onbezorgd kankerpatiŽnt wezen.

Terug...