woensdag 28 februari 2024
DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
DUITSLAND BERICHT: URNEN IN DE AMSTERDAMSE GRACHTEN
Geplaatst: 25-06-2003

De Duitse uitvaartwereld verzint horrorverhaal over ‘honderden urnen die jaarlijks door de reiniging uit de Amsterdamse grachten wordt gevist’ om liberalisering van de regels bij crematie en asbijzetting in Duitsland tegen te gaan.


Diverse Duitse kranten berichten over de ‘Amsterdamse grachtenaffaire’. In Nederland, waar de as mee naar huis mag worden genomen, zouden nabestaanden de overblijfselen van hun dierbaren op ‘goedkope’ wijze ‘uit de weg ruimen’ door de as, inclusief urn, in de gracht te dumpen. Deze ‘afschrikwekkende voorbeelden uit Nederland’ dreigen ook in Duitsland te gebeuren, schrijven de kranten, als de wet in Duitsland verruimd wordt en mensen de as mee naar huis mogen nemen. Nu is het nog verplicht de as op een begraafplaats te verstrooien of bij te zetten.

Postmortal.de, een ‘onafhankelijke site over de dood in Duitsland’, spreekt van een ‘Desinformationskampagne nach Goebbelsscher Manier’ een bewuste manipulatie van de Duitse media door de uitvaartindustrie, steenhouwers, en gemeentelijke en christelijke begraafplaatsen. De site geeft hier meerdere voorbeelden van. Zoals het hoofd van de gemeentelijke begraafplaatsen in Keulen, Helmut Strack, die op de Duitse radio vertelt: “Ik weet bijvoorbeeld dat in Holland bij de reiniging van de grachten steeds weer urnen worden gevonden.” En een afgevaardigde van de CDU, Hubert Schulte beweert: “In de grachten van Amsterdam worden elk jaar talrijke urnen gevonden, door mensen achtergelaten, die als tweede of derde generatie geen band meer hebben met de overledene.”

Maar waar zijn de bewijzen, vraagt postmortal.de zich af. Dus werd Jasper Enklaar gebeld, hoofdredacteur van het vakblad Uitvaart. Die toont zich - uiteraard - verbaasd. Hier heeft hij nog nooit van gehoord. Maar hij wil, voor alle zekerheid, wel bij de reinigingspolitie van Amsterdam informeren. Daar wordt lachend geantwoord: ‘Totale onzin.’

Het is een mooie Baantjer-titel: De Cock en de drijvende urnen

Wie het hele verhaal wil lezen: Gezielte Lüge und dreiste Demagogie

Terug...