dinsdag 7 februari 2023
DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
URNENMONUMENT ALETTA JACOBS IN ERE HERSTELD
Geplaatst: 28-01-2012


Op haar geboortedag, donderdag 9 februari, vindt op Begraafplaats & Crematorium Westerveld te Driehuis (Gemeente Velsen) een officiŽle plechtigheid plaats ter gelegenheid van de restauratie van het grafmonument van Aletta Jacobs.


Dankzij een 'crowd funding' actie van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis en een bijdrage van het Aletta Jacobs Fonds kon het monument van deze voorvechtster van vrouwenrechten worden gerestaureerd.

Individuen hebben hiervoor meer dan 1000 euro ingezameld. Ook hebben 4 organisaties het monument gesponsord, waaronder de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA), de Rotary Velsen, de Gemeente Velsen en Begraafplaats & Crematorium Westerveld. Westerveld is behalve sponsor ook gastheer op 9 februari.

Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die een HBS bezocht, de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, de eerste vrouw die arts werd en promoveerde. Zo'n kwart eeuw lang stond zij in Nederland aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Zij werd geboren op 9 februari 1854 en overleed op 10 augustus 1929 en werd gecremeerd op Begraafplaats & Crematorium Westerveld, de enige plek in Nederland waar dat toen kon.

Terug...