DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-08-2006
EXIT HELPT MENSEN MET DOODSWENS

Maandag zendt de NCRV een documentaire uit over EXIT, een Zwitserse vrijwilligersorganisatie die mensen helpt bij een zelfgewilde beŽindiging van het leven. Zwitserland is het enige land ter wereld dat hulp bij zelfdoding toestaat.


Volgens de Nederlandse wetgeving is het strafbaar om hulp te bieden bij zelfdoding. In Zwitserland is de regelgeving op het eerste gezicht hetzelfde. Volgens artikel 115 van het Zwitserse Wetboek van Strafrecht is 'iemand die uit eigenbelang een ander tot zelfdoding overhaalt of daarbij helpt strafbaar.' De Zwitserse vrijwilligersorganisatie EXIT draaide, twintig jaar geleden, deze redenering om. Want als er geen eigenbelang in het spel is, mag je iemand dus wel helpen bij een zelfgewilde beŽindiging van het leven. Zo is Zwitserland het enige land ter wereld dat hulp bij zelfdoding toestaat.

Bij EXIT zijn meer dan tienduizend leden aangesloten, variŽrend in de leeftijd van 21 tot 103 jaar. De criteria om in aanmerking te komen voor hulp zijn streng: er moet sprake zijn van handelingsbekwaamheid, van een herhaald verzoek om hulp, en van een ongeneeslijke ziekte die gepaard gaat met veel pijn. Bovendien moet de hulpvrager het Zwitserse staatsburgerschap bezitten en al geruime tijd lid zijn van EXIT. Met de strenge criteria wil EXIT voorkomen dat mensen bij een 'dipje' of in geval van depressiviteit om hulp vragen bij zelfdoding.

EXIT werkt met vrijwilligers, mensen die vanuit een menselijke motivatie handelen. De vraag naar hulp is groot en de vrijwilligers kunnen de vraag nauwelijks aan. De criteria worden echter streng gehanteerd. Een bejaard echtpaar dat graag samen wil overlijden omdat ťťn van hen ernstig ziek is, wordt resoluut afgewezen. Mensen die te laat komen met hun verzoek kloppen ook tevergeefs aan bij EXIT. Want zoals de voorzitter zegt: "Je kunt je huis niet meer verzekeren als het al in brand staat."

Marianne en Denise werken als vrijwilliger bij EXIT. Ze vinden dat ieder mens het recht heeft om op waardige wijze te sterven. De hulp die zij bieden beschouwen zij als de meest ultieme daad van menselijkheid. Ze bouwen een intieme band op met hun patiŽnten; ze troosten en stellen ze gerust. Uiteindelijk komt het moment waarop afscheid genomen moet worden. Als de dodelijke barbituraten worden ingeschonken en het glas tot op de bodem wordt leeggedronken.

Maandag 21 augustus 2006: Het recht om te sterven (oorspronkelijke titel: EXIT Ė Le droit de mourir), bij de NCRV op Ned. 1 om 23.00 uur.

Terug naar archief...