DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-09-2001
CAFÉ OP BEGRAAFPLAATS

"Er hangen geen chocomelvlaggen voor de deur," laat een pr-woordvoerder van De Facultatieve weten, waarmee hij maar wil aangeven dat de sfeer rond en in het petit café Westerveld dat vrijdag 14 september op begraafplaats Westerveld in Driehuis zijn deuren heeft geopend, ingetogener zal zijn dan bij cafés op andere, niet-funeraire plaatsen.

Maar voor de rest is het een heel gewoon café, waar sterke drank geschonken wordt, en waar bezoekers aan de begraafplaats of aan het crematorium Velsen in een prettige omgeving op adem kunnen komen en de inwendige mens versterken. Het petit-café is bedoeld voor wandelaars, bezoekers aan graven of urnen, of voor nabestaanden die na afloop van de plechtigheid nog willen napraten.
'Uniek in Europa', noemt het persbericht het café op de begraafplaats. Wonderlijk eigenlijk, het gebrek aan 'restauratieve faciliteiten' op begraafplaatsen. Schrijver dezes heeft al heel wat bezoeken aan begraafplaatsen in binnen- en buitenland afgelegd. Het enige drinkbare dat op die plekken te vinden is (of het áltijd drinkbaar is, is trouwens nog maar de vraag), is het water uit de kraan van een meestal weinig onderhouden toilet. Bovendien liggen begraafplaatsen vaak buiten of aan de rand van een stad, waar cafés spaarzaam zijn. Hopelijk krijgt het initiatief van Westerveld navolging.
Terug naar archief...