DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 20-08-2004
JE WEG VINDEN OP DE BEGRAAFPLAATS

Sommige begraafplaatsen zijn één doolhof. Een wirwar van paden, velden en graven, vaak zonder aanduidingen of zichtbare nummers. Als het kantoor dan ook nog gesloten is, zie dan je weg naar het gewenste graf maar eens te vinden. Dit dwalen is nu voorgoed voorbij. Dankzij het ‘Funerair InfoPunt’.


De Algemene Begraafplaats Zeist had de primeur: de plaatsing en ‘officiële opening’ van het eerste Funerair InfoPunt. Het Funerair InfoPunt is een zuil waar bezoekers informatie kunnen opvragen over de exacte ligging van een graf, evenals het type graf, geboortejaar en datum van overlijden. De route naar het graf kan gratis worden uitgeprint. De zuil staat bij de ingang van de begraafplaats.

Het is feitelijk ook aan de Zeister begraafplaats te danken dat het Funerair InfoPunt er gekomen is. Beheerder Albert van de Laan: “De begraafplaats is 18 hectare groot en aangelegd in Engelse landschapsstijl. Dat betekent onoverzichtelijk voor bezoekers. Als je geen oerwoud van bordjes wilt, dan moet je iets anders bedenken.” Een routezuil van RoutePlus, maar dan aangepast aan de begraafplaats, dat zag hij wel zitten. De routezuilen van RoutePlus staan meestal aan de invalswegen van steden en informeren weggebruikers over de beste (actuele) route naar de plaats van bestemming. “Ik heb RoutePlus gebeld en gevraagd of zij zoiets voor begraafplaatsen konden maken.” Aldus gebeurde. Leverancier van het Funerair InfoPunt is Abecon Informatiesystemen B.V. in Huizen die de zuilen in een joint venture met RoutePlus in de markt zet.

Het Funerair InfoPunt heeft nog kinderziektes, die volgens de leverancier in de komende modellen zullen worden verbeterd, maar de Zeister beheerder is nu al zeer enthousiast. “Hij wordt zeer intensief gebruikt. En je kunt er van alles mee doen. Wij hebben er ook wandelroutes op gezet, de beperkte beheersverordening, iets over de geschiedenis van de begraafplaats en een nieuwsbulletin dat regelmatig wordt vernieuwd.” Het onderhoud is eenvoudig, aldus Van de Laan: het werkt een beetje zoals een kopieerapparaat; af en toe inkt vervangen, wat vaker het papier bijvullen. Overigens waarschuwt het apparaat in die gevallen de beheerder bijtijds door een mailtje naar zijn computer te sturen.

Op de foto:
Tijdens de presentatie in Zeist. Een trouwe bezoeker aan de begraafplaats print de eerste route. Daarnaast de verantwoordelijk wethouder van Zeist, Frits Huijgen.

Terug naar archief...