DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-05-2003
THEEHUIS OP BEGRAAFPLAATS

Werd in 2001 het eerste café op een Nederlandse begraafplaats geopend, afgelopen donderdag is het eerste theehuis op een Nederlandse begraafplaats officieel geopend. De primeur gaat naar begraafplaats Selwerderhof in Groningen.


Het idee is van uitvaartverzorgster Nellian Dijkema. Twee jaar geleden viel haar oog op het kleine ronde gebouwtje, dat in de jaren vijftig is neergezet als baarhuisje, maar nooit als zodanig is gebruikt - wel als opslagplaats. “Ik vond het zo’n mooi gebouwtje. Wat zou dat een mooie plek zijn voor een theehuis, dacht ik meteen. Gewoon omdat veel mensen na het bezoeken van een graf nog even willen blijven zitten, omdat de overgang naar het gewone leven zo hard kan zijn.” Dijkema wist de gemeente enthousiast te maken. Sociaal pedagoge Lya Koornneef deed onderzoek naar de behoefte aan zo’n theehuis. Dijkema: “Die bleek heel erg aanwezig.”

Het gebouwtje is voorzien van een keuken en een toog. Er is een leestafel en een kinderhoek en buiten is een terras aangelegd. De verbouwing is betaald door de gemeente. Het theehuis wordt geëxploiteerd door een stichting. (Dijkema en Koornneef zitten in het bestuur.) Het theehuis wordt draaiende gehouden door vrijwilligers. In het theehuis worden niet-alcoholische dranken geschonken en ‘kleine eetwaren’ verkocht, zoals taart en een kop soep.

“Deze week is de officiële opening, maar eigenlijk waren de deuren al eerder geopend,” zegt Dijkema. “Vanaf 19 april. Min of meer informeel, om warm te draaien voor de officiële opening. De reacties zijn goed.”

Het theehuis kan nog vrijwilligers gebruiken. Wie geïnteresseerd is mailt naar:
Nellian Dijkema: nelliandijkema@planet.nl of
Lya Koornneef: papillon@knoware.nl

Terug naar archief...