DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 17-03-2003
GEDENKTEKEN VOOR SCHRIJVERS

Onder het motto 'Ode aan de doden' werd gisteren op diverse begraafplaatsen in Nederland vanwege de Boekenweek een ode gebracht aan de graven van schrijvers en dichters. Zorgvlied in Amsterdam deed er nog een schepje bovenop door de onthulling van de 'Gebroken Kolom', gedenkteken voor alle op Zorgvlied liggende schrijvers en dichters.


Het monument, een afgebroken kolom van marmer, werd onthuld door M.J. Alink, wethouder van cultuur van Amstelveen. Voor de onthulling was er een bijeenkomst in de aula van Zorgvlied met toespraken, muziek en de voordracht van het gedicht 'Als ik alleen wil zijn' door dichter Jan Clemens Lampe.

Het monument staat langs het hek van Zorgvlied, vlakbij de ingang, en is ook zichtbaar vanaf de weg. Op de grond voor het monument staan op kleine, vierkante tegels de namen van de dichters en schrijvers plus sterfjaar. Zo liggen op Zorgvlied onder andere: Annie M.G. Schmidt, Frans Kellendonk, Victor van Vriesland, Cissy van Marxveldt, Ischa Meijer, Alfred Kossmann en Dick Hillenius.

Na de onthulling kon met behulp van een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld boekje een literaire route worden gelopen langs de 30-tal graven van dichters en schrijvers die op Zorgvlied te vinden zijn. Deze route is verkrijgbaar op het kantoor van Zorgvlied.

Terug naar archief...