DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-06-2002
GRAAG VEEL BLOEMEN

Hoe een trieste gebeurtenis kan uitlopen in een boeiende hobby. Van Puck Kooij (66) verscheen in mei 1995 het boekje Graag veel bloemen. Poëzie rond onze dierbaren doden. Het bevat dichtregels uit overlijdensberichten in kranten. Zowel werk van bekende en gerespecteerde dichters als ontroerende, anonieme, eigengemaakte verzen.


"Eind jaren tachtig kreeg mijn zusje kanker. Ik ben toen begonnen haar dichtregels toe te zenden die in overlijdensadvertenties in de krant stonden. Dat deed haar goed, dat gaf haar steun. Ze is overleden in 1993, maar ik ben er mee doorgegaan. Inmiddels heb ik zeven plakboeken vol."

Kooij is abonnee van het NRC Handelsblad, zodoende kwamen alle dichtregels uit advertenties die in het NRC hadden gestaan. "Op een dag heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik het NRC gebeld en gezegd: ‘Ik heb een geweldige verzameling dichtregels afkomstig uit rouwadvertenties uit het NRC, zit daar niet een artikeltje in?' ‘Ga, nu eerst maar een uitgever bellen,' zei de vrouw aan de andere kant van de lijn, ‘een artikel in de krant kan altijd nog.' Iemand anders had al eens de naam van uitgever Thomas Rap laten vallen. Ik belde hem op en hij was meteen enthousiast." Met als gevolg Graag veel bloemen dat in mei 1995 verscheen. De bundel is een succes. Binnenkort verschijnt de derde herziene druk en Kooij is bezig aan een tweede boekje.

Inmiddels geeft ze ook lezingen. "Zo'n vijf keer per jaar. Dat is begonnen hier in Enschede. Dagblad Tubantia bood de regionale uitvaartondernemers een ontbijt aan gevolgd door een rondleiding door het bedrijf, waarbij getoond werd wat er allemaal gebeurt, vanaf het moment dat de krant telefonisch een overlijdensadvertentie krijgt opgegeven tot aan het moment dat de advertentie gedrukt wordt. Ze vonden het daarbij wel een aardig idee om mijn boekje aan te bieden. En of ik dan iets wilde vertellen over het ontstaan daarvan. Dat praatje duurde niet langer dan zeven minuten, maar dat is uitgegroeid tot een lezing van anderhalf uur mét lichtbeelden."

Haar funeraire interesse strekt zich uit tot begraafplaatsen en tot een lidmaatschap van Vereniging de Terebinth. "De belangstelling voor begraafplaatsen was er altijd al denk ik, maar zodra ik in de VUT ging, eind 1995, ben ik lid geworden van De Terebinth. Ik had ooit een artikel in de krant gelezen over een excursie naar Italië. Dat wil ik ook, dacht ik." Sindsdien is Puck Kooij zeer actief binnen de vereniging, schrijft ze stukjes voor de Nieuwsbrief, zat ze een tijdje in het bestuur - "maar dat kostte te veel tijd en ik heb het druk, bovendien woon ik in een uithoek, en waren de vergaderingen altijd ver weg" - en gaat ze mee met bijna elke binnenlandse maar in ieder geval elke buitenlandse excursie. "Ja, wat dat is, die aantrekkingskracht van begraafplaatsen? Het is een combinatie van een prachtige tuin, mooie monumenten - vooral in het buitenland kom ik wat dat betreft aan mijn trekken, met die pleureuses, droevige vrouwenfiguren - schoonheid en stilte. Tevens hoop ik er ook iets van het geheim van mijn eigen dood te bespeuren. Wat is dat toch, dood en begraven? Of dat lukt... Het aardige is daarmee bezig te zijn. Een ware passie heb ik ontwikkeld voor het fotograferen van bijzondere en romantische plaatsen. De mooiste foto moet overigens nog gemaakt worden." En ze doet nog meer. "Voor wie woorden te kort schieten, voer ik, in beperkte kring, het laatste woord bij begrafenissen en crematies."

"Ja, ik heb zelf al een plek uitgekozen. Hier in Enschede, onder een prachtige grote hazelaar. Ik heb een vierregelig gedichtje gemaakt voor op mijn grafsteen, hierin vat ik met de nodige zelfspot mijn leven in een notendop samen. Iemand is ook al bezig een monument voor me te ontwerpen. Een architect. Wanneer dat klaar is weet ik niet, dat laat ik aan hem over. Ik heb nog geen plannen om te gaan, maar ik wil wel dat het monument er tijdens mijn leven al staat."

Graag veel bloemen. Poëzie rond onze dierbaren doden, verzameld en ingeleid door Puck Kooij, verscheen bij uitgever Thomas Rap, ISBN 90 6005 378 8, prijs € 12,50.

De derde aflevering van een nieuwe serie op dood.nl: Een fascinatie met de dood die tot uitzonderlijke beroepskeuzen of hobby's leidt.
Terug naar archief...