dinsdag 25 juli 2017
DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
FABELS OVER DE DOOD 4
Geplaatst: 23-08-2004

Schijndood komt nog steeds voor

Een jonge, leuke uitvaartondernemer kreeg ooit de volgende vraag voorgelegd van een jonge, leuke vrouw, die zei dat hij haar uitvaart mag gaan verzorgen: "Wil je mij alsjeblieft beloven dat je mij bespringt als ik in het mortuarium aankom, want ik ben als de dood voor schijndood." Ik weet niet meer wat zijn antwoord was.


De angst voor schijndood is nog zeer actueel. In mei van dit jaar stond in de krant dat een begraafplaats in Santiago, Chili speciale lijkkisten heeft laten ontwerpen met standaard ingebouwde sensoren. Deze sensoren herkennen alle bewegingen in de kist nadat een overledene is begraven. Volgens een zegsman van de organisatie wordt zo’n sensor aan iedere kist toegevoegd. Dit moet voorkomen dat een persoon mogelijkerwijs levend wordt begraven. De uitvinding dient volgens de begraafplaats als een geruststelling voor de nabestaanden. Mocht het ooit gebeuren dat iemand levend begraven wordt, dan zorgt de sensor ervoor dat onmiddellijk een reddingsactie op touw kan worden gezet.

Maar is schijndood werkelijk nog mogelijk vandaag de dag? Die vraag werd onlangs voorgelegd aan mr. Willem van der Putten, die op uitvaart.nl een juridische adviesrubriek heeft. De vraag luidde: Komt schijndood weleens voor, en wat is dat precies? Van der Putten antwoordde:

Onder schijndood werd en wordt verstaan, dat iemand dood lijkt, maar het (nog) niet is. En dan is het natuurlijk vervelend als iemand toch wordt begraven of gecremeerd. Vroeger was er een grote angst bij de bevolking voor schijndood. Je ziet soms ook wel oude prenten met een doorsnede van een graf in de grond, waarbij een touwtje aan de grote teen van de overledene was vastgemaakt, dat boven de grond bij een belletje uit kwam. Als de persoon nog zou bewegen, zou er gebeld worden.

Een praktischer manier om te kijken of iemand wel echt dood was, was om te wachten tot de eerste tekenen van lijkontbinding zich voordeden, zoals verkleuring van de huid, lijkvlekken en onwelriekende geuren. Daar waren vroeger lijkhuisjes of baarhuisjes voor. Men mocht - en mag nog steeds - mensen niet binnen 36 uur na hun overlijden begraven of cremeren. Dat is mede om te voorkomen dat per ongeluk mensen worden begraven of gecremeerd, die nog niet echt dood zijn.

Met de betere mogelijkheden van de medische wetenschap om de dood vast te stellen, is schijndood geen probleem meer. Meer een probleem is - zoals ik het maar noem - ‘schijnleven’ waarbij een lichaam nog enige tijd ‘levend’ wordt gehouden met het oog op orgaandonatie. De mens is dan al wel dood, omdat de hersenen dood zijn.


Wat niet wegneemt dat schijndood nog steeds tot de mogelijkheden behoort. In de Westerse wereld zal het niet zo’n vaart lopen, omdat er meestal een gedegen medisch onderzoek van overledenen plaatsvindt. Maar toch. Het kan. Arts Jan Bodeson schrijft in zijn boek over schijndood (zie hieronder voor de titel): ‘Op de keper beschouwd doen diegenen die een voortijdige begrafenis vrezen er het beste aan geen overdosis genees- of slaapmiddelen te nemen als ze buiten in de vrieskou zijn.’

Boeken over schijndood:
Levend begraven. Het fenomeen schijndood door de eeuwen heen van Tankred Koch (Uitgeverij Bigot&Van Rossum, 1992)
Levend begraven. De gruwelijke geschiedenis van onze diepste angst van Jan Bodeson (Uitgeverij Becht, 2001)

Terug...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


simone schreef op 28-2-2017:
wat tedoen als je schijndood bent en de lichttunnel ziet is dat normaal of kan dit echt


Veertje schreef op 7-5-2013:
Mijn neef is zondag overleden, nu schijnt het schijndood te zijn... Ik vind het raar er waren artsen en we hebben gisteren een condelance gehad..... als die dochter niet stiekem bij hem was gaan liggen, dan was hij miss levend begraven... grrrr


karel hulleman schreef op 26-7-2012:
is er leven naar de dood en als je dood gaat kom je dan een tunnel tegen en het licht wat veel mensen beweren groetjes van karel hulleman jr 1966 jr in apeldoorn 39c adelaarslaan 39c jp van der bentstichting gr. karel


beppie Snelders schreef op 15-10-2010:
Vanavond afscheid gaan nemen van mijn hartsvriendin, we waren vanaf de basisschool vriendinnen en zijn nu 68 en 69 jaar oud, ik raakte haar wang en gezicht aan en ze was zo zacht en haar huid bewoog onder mijn aanraking, ik zei tegen haar dochter, wat is ze nog zacht , waarop zij antwoorde, ja haar armen ook, die zijn ook nog zo zacht. Ik ben heel lang blijven kijken en verwachtte elk moment een oogopslag van haar, die is niet gekomen en we zijn huiswaarts gegaan.
Ik kon het niet uit mijn hoofd zetten en blijf voortdurend met haar bezig.


peters schreef op 6-12-2009:
daar ben ik ook bang voor


ik ben best bang schreef op 13-10-2009:
opgesloten en niemand die in de koude aarde van je houd


Anna van rossum schreef op 10-10-2009:
mijn angst is toch dat mensen met een codiciel sneller dood worden verklaard. hoe kun je vaststellen of iemand echt dood is als hij kunstmatig in leven wordt gehouden


Hanny schreef op 23-8-2009:
Hallo, wie kan mij vertellen waar en hoe ik ontbindings fases van een mens kan opzoeken ???


Amarant en Danielle schreef op 28-11-2008:
Wij moeten voor ons eindexamen een spreekbeurt houden. Wij willen het hebben over schijndood, heeft u misschien informatie voor ons????

Bij voorbaat dank,
Met vriendelijke groet, Amarant en Danielle.


sonja kawade schreef op 4-10-2007:
ik ben best wel gefacineerd door de dood en alles er om heen, ik heb ook stage gelopen in een mortuarium. ik ben niet bang voor overleden etc. maar ik dacht er tijdens het afleggen wel eens over na wat ik zou moeten doen als de persoon waar ik mee bezig was, tijdens het hechten van de mond reactie s zou geven, ik denk dat ik in paniek zou raken en de persoon waar ik mee bezig was ook. weet u mischien wat je moet doen op zo'n moment? veel groeten sonja.


Typhoon schreef op 21-12-2004:
In het kader van een taak over schijndood zijn we op zoek naar informatie omtrent dit onderwerp en dit vooral voor de periode 18e eeuw. Wie heeft tips?


Speck schreef op 24-8-2004:
“Onder schijndood werd en wordt verstaan, dat iemand dood lijkt, maar het (nog) niet is. En dan is het natuurlijk vervelend als iemand toch wordt begraven of gecremeerd.”

Wat ook heel vervelend kan zijn is dat de verpleging in een verpleeghuis iemand die dood lijkt maar het nog niet is alvast in de koeling legt. Omdat de verpleeghuisarts ’s avonds en ’s nachts zijn bed niet uit wenst te komen voor een patiënt die dood lijkt, maar het misschien (nog) niet is…

Ach, wat maakt het eigenlijk ook uit, reanimeren is ook niet meer gebruikelijk in verpleeghuizen. Misschien moeten we het maar sterfhuizen gaan noemen.

UITVAARTVERZEKERING.NL VERNIEUWD!
KLACHTEN OVER DE UITVAART
UITVAARTONDERNEMERS VERGELIJKEN