zondag 25 juni 2017
DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
KAT EN HOND MEE IN GRAF
Geplaatst: 18-11-2010

In het Duitse Teltow kunnen eigenaren van huisdieren binnenkort worden begraven met hun trouwe viervoeter, dat meldt het AD. Kan dat hier ook?


Het Duitse Teltow krijgt de primeur in Duitsland, want op dit moment is het bij onze oosterburen nog verboden om dieren en mensen te begraven op dezelfde begraafplaats. De begraafplaats in Teltow verwacht over enige tijd een vergunning te krijgen waardoor het mogelijk wordt om dieren en mensen samen te begraven. Volgens de bedrijfsleider van een dierenbegraafplaats is de vraag groot. Vooral alleenstaanden zouden graag met hun huisdier worden begraven. Ondanks het verbod zouden er al veel mensen zijn die stiekem samen met hun huisdier worden begraven. De verwachting is dat huisdieren over twee jaar (nadat het huisdier zelf ook is overleden) kunnen worden bijgezet in het graf van hun baasje.

In Nederland is het niet toegestaan een huisdier gelijk met zijn/haar baasje te begraven, zo laat juridisch adviseur mr. Willem van der Putten weten op uitvaart.nl. Hij schrijft: 'In het Besluit op de lijkbezorging staat dat een overledene in een kist begraven moet worden en uit de context en historie van deze bepaling is duidelijk dat er 1 overledene in 1 kist mag. Er moet ook een bepaalde afstand tussen de kisten worden aangehouden, om de natuurlijke ontbinding niet te belemmeren. Meer stoffelijke overschotten dicht bij elkaar belemmeren die ontbinding.
Over huisdieren zeggen de Wet en het Besluit op de lijkbezorging niets, maar de strekking van de bepaling is voldoende duidelijk.'

Overigens staat er wettelijk niets in de weg om een dier op een 'mensenbegraafplaats' te begraven. Van der Putten: 'Niets verbiedt een begraafplaatshouder om begraving van een hond toe te staan. Ik denk echter dat weinig mensen er gebruik van zal maken. Ten eerste doet een mens niet wat hij/zij zegt. Maar ik zie belangrijke praktische drempels. Bedenk dat men niet samen sterft, zo simpel is het. Mijns inziens zijn weinig mensen genegen om een duur 'mensengraf' van gemiddeld EUR 3.500,- voor 20 jaar te nemen voor een hond, alleen omdat de mogelijkheid bestaat dat ze er later zelf bij begraven worden. Wanneer men tijdens zijn leven meer honden, katten of parkieten heeft, wordt het een kostbare zaak bovendien. Je zit vast aan een duur eigen graf, anders kan je er niet bij.
Voorts is het de vraag wat de echtgenoot van het baasje of de bazin er van vindt. Baasje wil wel met hond Boris in het graf, maar niet zijn eega Marie?
Andersom zijn er naar mijn inschatting bitter weinig mensen die de neiging hebben om het keffertje van oma, 8 jaar nadat oma zelf overleed, in het graf van oma bij te begraven. En als oma zelf zei dat ze dat wel wilde, dan doen de meeste kinderen dat toch niet, omdat ze dat niet serieus nemen, ze de hoon van de buren niet willen horen etc. etc.
Komt bij dat de houder van een begraafplaats het begraven van huisdieren kan toestaan, maar er niet toe verplicht is. Iemand met een eigen graf kan niet eisen dat zijn huisdier wordt bijgezet. Overigens mogen nooit andere dieren dan huisdieren worden bijgezet. Dode dieren vallen in principe onder de Destructiewet.'

Dan kun je beter je huisdier laten cremeren en de as met je mee laten begraven als je zelf overleden bent. Maar ook dan moet de begraafplaatshouder dat wel willen. Van der Putten: 'Wettelijk is het niet verboden, maar de meeste houders van begraafplaatsen staan dit niet toe. U moet dus een begraafplaats vinden die het geen probleem vindt.'

Terug...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


branco schreef op 7-2-2017:
in america is het zelfs zo, dat als iemand overleid en de wens heeft bv de hond mee het graf in te nemen, dat ze het dier ongeacht gezond of niet laten euthanaseren en vervolgens mee het graf van zijn baasje mee begraven. Uit de reden dat ze niet naar zoveel jaren het graf helemaal open breken hoeven om het dier eraan toe te voegen. Dit zou in de kosten enorm oplopen. vandaar dat als het een wens van het baasje is, het dier die dag dat de persoon definitief begraven word ge-euthanaseert. vind het idee ook apart maar dat kan dus in america werd mij verteld.


Miki schreef op 22-11-2012:
Wat een merkwaardig en tegenstrijdig onzinverhaal dit, over Boris, Baasje, Marie en Oma; eerst staat er, dat het in Nederland niet is toegestaan en dan weer, dat er wettelijk niets in de weg staat, wat is het nou? En wat als je gewoon al een eigen (familie) graf hebt en je huisdier (Boris of niet) is overleden, dan kan het dier er toch gewoon in en dan kunnen Marie en haar man er toch nadien gewoon bij, er zijn toch graven voor meerdere personen? En waarom gaat de schrijver er van uit, dat dieren langer leven dan mensen?


monique schreef op 11-9-2011:
Ik vind dat het geen probleem moet zijn om de as van bijv. je overleden dieren mee de kist in te nemen. Als ik het loodje legt, dan gaan mijn honden (indien overleden natuurlijk) gewoon mee. Weliswaar laat ik mijn honden cremeren. Maar wat een onzin dat een begraafplaatshouder daar tegen zou zijn. Alles kan bijna in Nederland en op dit gebied vind ik dat men erg bekrompen doet. Men mag begraven worden in een auto of in een lijkwade, maar de as van je honden (netjes in een afgesloten kistje of urntje zou niet kunnen? Dan doet mijn familie het maar lekker stiekem, wat niet weet want niet deert, als ik mijn hondjes maar bij me heb.
UITVAARTVERZEKERING.NL VERNIEUWD!
KLACHTEN OVER DE UITVAART
UITVAARTONDERNEMERS VERGELIJKEN