DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 20-09-2002
HOE IS HET... MET DE LIVE CREMATIE OP INTERNET?

Er is de laatste jaren veel ‘uitgebroed' op funerair gebied. Doodgewoon schreef erover. Wat is er terechtgekomen van enkele van de plannen? Waren nieuwe initiatieven levensvatbaar?

In november 1998 presenteerde CVN Crematoria Nederland BV, in samenwerking met Uitvaart Com/uitvaart.nl trots de eerste live crematie via internet. Een wereldprimeur. Voor de perspresentatie, in Crematorium Daelwijck in Utrecht, was een crematie in scène gezet. De ontvangst was goed. Er moesten nog enkele technische details verbeterd worden, en dan zou men klaar zijn voor de eerste echte crematie via internet, meende Peter van Schaik, directeur van Uitvaart Com. Van Schaik zag veel toekomst in het initiatief. “Het is vooral een mooie extra dienstverlening voor crematies waarbij familie en vrienden van over de hele wereld moeten komen. Als familieleden of anderen niet in staat zijn bij de crematie aanwezig te zijn, bij voorbeeld door ziekte of invaliditeit, kunnen ze deze toch bijwonen via internet.”

Nu bijna vier jaar later moet hij toegeven dat hij te optimistisch was. “We hebben wel verzoeken gehad om informatie, maar geen één echte aanvraag. Het ketste toch elke keer af op de prijs. Mensen vinden het te duur.” Wat is ‘te duur’? “Circa 2500 euro. Een uitvaart kan niet worden overgedaan, daarom is de technische opzet zodanig dat er veel mensen zijn vereist: cameramensen, een audiovisueel technicus, een netwerkbeheerder - voor als er iets mis mag gaan. Goedkoper kan dus niet.”

“De opzet had aanzienlijk vereenvoudigd kunnen worden, maar met veel meer risico, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een vaste camera opstelling. Maar als er dan iets mis zou gaan, kun je niet ingrijpen. Omdat zowel het crematorium als ik geen zin hadden dit risico te lopen zijn we er uiteindelijk mee gestopt."

Toch lijkt het einde van de internet-crematie niet in zicht. Integendeel. Van Schaik: “Bij elk nieuw gebouwd crematorium sinds 1998 wordt er rekening gehouden met de mogelijkheid van internetuitzendingen van crematies. Dat wil toch zeggen dat de uitvaartwereld het idee omarmd heeft. Nu nog het publiek.”
Terug naar archief...