DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-09-2002
HOE IS HET ... MET DE GRONINGSE DESIGN-ROUWSUITE?

Er is de laatste jaren veel ‘uitgebroed’ op funerair gebied. Doodgewoon schreef erover. Wat is er terechtgekomen van enkele van de plannen? Waren nieuwe initiatieven levensvatbaar?

Opbaren en rouwen met een luxueus tintje, in de ‘design-rouwsuite’. Dat was een initiatief van het jubilerende Algemeen Belang (uitvaartverzekeraar en -verzorger) in samenwerking met het Groninger Museum. Vier jaar geleden werd conservator Mark Wilson gevraagd een rouwkamer in te richten. In de zomer van 1998 werd de unieke 24-uurskamer (waar nabestaanden dag en nacht bij de overledene kunnen verblijven) met veel publicitaire aandacht opgeleverd.

Het resultaat mocht gerust onconventioneel genoemd worden voor een rouwkamer. Zeg maar theatraal, met de overledene als het 'stralende middelpunt' op een verhoogd podium met rode velours gordijnen. Verder een luxe canapé in geel leder, wanden en plafond in exclusieve Peter Struycken-kleuren en kunstwerken van Philippe Starck, Hein van de Water en Thomas Lanigan Schmidt. Een bijzondere belichting, met bijvoorbeeld vier roze spots boven de overledene en zestien spots rond het podium, maakte het geheel af.

Bestaat de design-rouwsuite nog en wordt er veel gebruik van gemaakt? “Jazeker bestaat die nog,” vertelt directeur Evert de Niet. “We noemen hem tegenwoordig de museumsuite en hij wordt af en toe gebruikt.” Niet zo vaak als hij wel zou willen, maar dat ligt soms ook aan de uitvaartverzorgers, meent De Niet. “Het zijn vooral jonge mensen die de suite wel mooi vinden, maar de uitvaartleiders zijn vaak wat ouder en behoudender en die negeren de suite dan, denken dat mensen dat toch niet willen.” Voor het geld hoeven mensen het niet te laten, want voor de museumsuite wordt even betaald als voor de andere 24-uurskamers.

In 1998 schreven we dat er veel belangstelling was voor de design-rouwsuite, niet om haar te huren, maar om te bekijken. Is dat nog steeds zo? De Niet: “Ja, het is meer kijken dan kopen.” Bezoekers zijn ook nog steeds van harte welkom, mits de kamer niet in gebruik is natuurlijk.
Terug naar archief...