DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-07-2002
NAAMGENOTEN

Zo’n twee jaar geleden liet Rene Janssens de redactie van Doodgewoon weten dat hij erover dacht een ‘winkel met bijzondere doodskisten’ te beginnen, en of wij er iets tegen hadden als hij de winkel de naam ‘Doodgewoon’ zou meegeven. Nee, dat leek ons niet zo’n goed idee, lieten we hem weten, het zou tot verwarring kunnen leiden. Hoewel we het hem natuurlijk niet konden verbieden. Hij werd abonnee van Doodgewoon, maar over de winkel hebben we niets meer gehoord.

Tot we hem tegen kwamen op internet, op zijn eigen site. De winkel annex werkplaats is er gekomen, in Zaandam. Hij blijkt onze wens te hebben ingewilligd, want de winkel heet ‘Doodnormaal’.

Hoe het zo gekomen is, van ‘interieurbouwer’ tot ‘grafkistenmaker’, beschrijft Janssens op zijn site: ‘Zo’n 10 jaar geleden stierf mijn moeder. We moesten natuurlijk een kist uitzoeken bij de begrafenisondernemer die ons vanzelfsprekend een multomap met wat foto’s liet zien. Hij begon met de duurste, die natuurlijk te duur was, en de goedkoopste voldeed niet. Mijn moeder is aan kanker overleden, dus wetende dat er niet veel tijd meer was. Het voordeel van een terminaal patiënt is dat ze kunnen zeggen wat ze willen, en hoe ze begraven willen worden. Dus zei mijn moeder: “Geef niet teveel geld uit, zonde, ga er maar lekker van eten.” Dus er is toch gekozen voor de goedkopere kist. Na zo’n drie jaar, en een paar andere begrafenissen, zag ik dat het ook anders kon en bedacht, ik ben timmerman... had ik niet zelf een kist voor haar kunnen ontwerpen en bouwen die bij haar persoon aansluit? Dat idee is blijven hangen en kwam na een paar jaar weer boven borrelen. En toen ben ik begonnen als Grafkistbouwer.’

Janssens maakt kisten voor mens en dier. Op de foto een van zijn kisten, gemaakt voor iemand die geïntrigeerd was door de Indiaanse cultuur.

www.doodnomaal.nl
Terug naar archief...