DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-07-2002
FORTUYN NAAR ITALIë

Fortuyn krijgt aanstaande zaterdag in Italië een graf hem waardig. Gehouwen uit wit marmer is het groot, pompeus, pretentieus én prestigieus, kortom, geheel passend bij de flamboyante man die hij was. Of de inwoners van het rustige en piepkleine plaatsje Provesano di San Giorgio in de regio Friuli in noord-Italië, meer een gehucht dan een dorp, daar zo blij mee zijn is een tweede. Als dit graf net zoveel Nederlanders trekt als het tijdelijke graf in Driehuis, dan mogen de campings, hotels, cafés en pizzeria’s nu alvast opgetrokken en ingericht worden.

Vrijdag wordt het tijdelijke graf van Pim Fortuyn op begraafplaats Westerveld in Driehuis rond 19.00 uur geopend, uiteraard in beslotenheid, maar in aanwezigheid van enkele familieleden. Van Driehuis wordt het lichaam per rouwauto naar Rotterdam Airport gebracht, vertrek circa 21.00 uur. De route loopt via de A9, de A4 en de A13. In de nacht van 19 op 20 juli wordt op het vliegveld bij het lichaam van Pim Fortuyn door de familie een besloten nachtwake gehouden.

Voordat op zaterdag 20 juli koers wordt gezet richting Italië zal een rondvlucht boven Rotterdam worden gemaakt. Dan zal het vliegtuig rond 14.30 uur aankomen op het vliegveld van Ronchi, circa 45 kilometer van Provesano di San Giorgio. Na een besloten kerkdienst om 17.30 uur zal Pim Fortuyn bijgezet worden in zijn laatste rustplaats.

Voorafgaand aan de herbegrafenis worden de Italiaanse dorpsbewoners, waarvan vermoedelijk de meesten de begrafenis zullen bijwonen, vergast op een uitgebreid programma met lezingen, toespraken en muziek. Gesproken zal worden over de betekenis van Fortuyn en zijn relatie met Italië, over de grote veranderingen in Nederland in de laatste periode, over de relatie tussen Nederland en Friuli en tenslotte zal een vergelijking worden gemaakt tussen Fortuyn en bkende figuren uit de regio Friuli, zoals de Italiaanse regisseur Pier Paolo Pasolini. (Oók homo, ook voor vrijheid van meningsuiting en óók vermoord.)

Op begraafplaats Westerveld, op de plaats waar Pim Fortuyn meer dan twee maanden begraven is geweest zal een gedenksteen worden geplaatst.

Zie ook: Mensonterend.
Terug naar archief...