DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 17-06-2002
GAME_OVER

Computerspelletjes gaan vaak (ook) over de dood. Vermoord worden of zelf moorden, daar draaien veel spelletjes om. Dat is niets nieuws, de dood, als gegeven of als personage, is door de eeuwen heen een belangrijk spelonderdeel. In het Duitse uitvaartmuseum Museum für Sepukralkultur in Kassel, Duitsland is tot 29 september van dit jaar ‘Game_over' te zien, een tentoonstelling over spelen, de dood en het hiernamaals.

Spelletjes zijn zo oud als de mensheid. Op grottekeningen, tussen grafvondsten uit diverse tijden, op sarcofagen, maar ook in sprookjes, mythen en fabels, overal zijn afbeeldingen of overblijfselen van spelletjes te vinden. De vele verbindingen tussen spel en dood waren in eerste instantie van religieuze oorsprong. De mens speelde bijvoorbeeld om de goden gunstig te stemmen. Ook bij begrafenisplechtigheden en dodenwaken werd gespeeld, om de dode te sussen en de eigen angst te overwinnen.

In vijf afdelingen wordt op speelse wijze de vele betrekkingen tussen spelen en de dood belicht: spel-paradijs, spel-hel, spel-vagevuur, het spel van het leven en schaak-het koningsspel.

Het museum in Kassel is te vinden aan de Weinbergstrasse 25-27 in Kassel. Zie ook: www.sepulkralmuseum.de
Terug naar archief...