DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-02-2002
ANTI-KANKER SCREENSAVER

Computergebruikers kunnen meehelpen een medicijn tegen kanker te vinden. Met een klein, snel te downloaden programma dat als een screensaver zijn werk doet op momenten dat de computer ongebruikt wordt, worden moleculen getest op hun mogelijke geschiktheid als wapen in de strijd tegen kanker.

Het project is opgezet door wetenschappers van de Universiteit van Oxford en wordt uitgevoerd in samenwerking met de National Foundation for Cancer Research in Engeland. De onderzoekers willen 260 miljoen verschillende moleculen onderzoeken op hun geschiktheid als medicijn tegen kanker. "Dat red je zelfs met een supercomputer niet," aldus hoogleraar Graham Richards, "maar als je een miljoen pc's aan elkaar verbindt, heb je enorm veel vermogen."

De screensaver kan gedownload worden op www.ud.com. Als de computer ‘stilligt' en de screensaver ‘in beeld springt', zie je een molecuul in beeld, de molecuul die jouw computer op dat moment onderzoekt. Ook de tijd die nog rest om deze ene molecuul te onderzoeken wordt aangegeven. Zodra het onderzoek is afgerond en de computer on line is, worden de moleculen die veelbelovend lijken teruggestuurd naar Oxford en krijgt de computer een nieuw pakketje moleculen om te analyseren.
Terug naar archief...