DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 04-02-2002
DODE VINGERS

We hebben al eerder een recept voor een Dodenbrood op deze site gezet. Blijkbaar is dat niet het enige ‘macabere' keukenrecept dat er is, want een tijdje terug ontvingen we per mail een recept voor ‘doode-mans-vingers'. Een recept uit ‘De verbeterde Hollandsche Koek- en Banketbakker' van uitgever G. Oosterhuis in Zaandam. Wij nemen letterlijk over (met de schrijfwijze van toen. De hoeveelheden lijken trouwens op een heel weeshuis gericht):

‘Meng 22 pond tarwemeel, 14 pond blanke basterd suiker, 5 pond boter, 1 ˝ ons potasch, 4 pond ongepelde amandelen, 3 kan water, 1 ˝ ons anijszaad, 4 eieren en een weinig kruiden door elkander, maak vervolgens op, door het deeg eerst aan lange striemen te rollen ter dikte en lengte van een dunnen vinger en bak ten slotte heet af.'

Smakelijk eten.

Ook in de natuur komen we dodemansvingers tegen, zo blijkt uit een rondgang over internet. (Waar de gebakken dodemansvingers overigens geheel níet te vinden zijn.) Het is zowel een kruid, in ons land alleen in de ‘kalkrijke duinen van Voorne' te vinden, als een zwam (Xylaria polymorpha), vooral in bundels te vinden op dode stronken en stobben van loofbomen. (Zie foto)
Terug naar archief...