DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 28-01-2002
ONSTERFELIJKHEID 7: DE EXTROPIANS

De ideeŽn over hoe onsterfelijkheid bereikt kan worden, ontwikkelen zich, en gaan hand in hand met het voortschrijden van de wetenschap. The International Transhumanist Organization bestaat vooral uit hoog tot zeer hoog opgeleide atheÔstische levensgenieters, die een grenzeloos vertrouwen hebben in de computertechniek en menen dat onsterfelijkheid haalbaar. Zij noemen zichzelf extropians en hebben het ĎExtropy institute' gesticht.
Filosoof Max More is president van het instituut en een van de oprichters van de beweging. (In 1988.) "Ik geloof niet dat er iets is na de dood," vertelde hij ooit aan Doodgewoon. "Ik zie de dood dan ook niet als iets waarvoor ik bang zou moeten zijn. De dood bestaat gewoon niet, de dood is niets. Waar ik bang voor ben is dat ik de dingen kwijt raak waar ik van hou. Ik houd van het leven. Ik houd ervan te leven, te leren en te ervaren. En de dood betekent het einde van al deze goede dingen. Ik weet zeker dat tachtig, negentig jaar niet lang genoeg is voor mij om alles te doen dat ik leuk vind."
Extropians geloven dat het in de toekomst mogelijk zal zijn om back-ups van jezelf te maken, onder andere gebaseerd op de theorieŽn van de robotocist Hans Moravec, die dit downloaden noemt. Moravec meent dat wat Ďde persoonlijkheid' van een mens wordt genoemd voortkomt uit de manier waarop de hersenen werken. Als je een computer bouwt die precies zo functioneert als de hersenen van een bepaald persoon, dan is die persoon gekopieerd. Met andere woorden, in de toekomst zal het mogelijk zijn de neuronen van een mens te scannen, zodat je een programma hebt dat hun functie nabootst. Op die manier kun je de hersenen van een persoon verplaatsen naar een machine. Het is alsof je een back-up maakt van een diskette. Als die persoon onder een auto terecht komt of op andere manier overlijdt kan de kopie in een nieuw lichaam worden geplaatst of in een kloon van het oude, beschadigde lichaam.
Maar dat is niet alles. Het programma van de hersenen zal op snellere en betere computers gedraaid kunnen worden dan de hersenen zelf, want extropians willen de menselijke grenzen overschrijden. More: "Ik wil kunstmatige hersenen die bijvoorbeeld een miljoen keer sneller denken. Hersenen die niets vergeten, waarin je alles kunt opzoeken zodat mijn herinneringen scherp blijven. Hersenen die complexere dingen kunnen bedenken dan ik nu kan. Het gaat er dus niet alleen om dat ik gekopieerd wordt. Het gaat er om dat er meer van mij gemaakt wordt dan ik nu ben."
Zolang onsterfelijkheid niet maakbaar is, probeert More zijn levensduur te verlengen door gezond te leven: gezond eten, vitaminenpreparaten en veel fitnesstraining. Na de dood wordt zijn hoofd ingevroren zodat zijn hersenen bewaard blijven.

Wie meer wil weten van de extropians en Ďthe extropian principles', de officiŽle homepage van The Extropy Institute: www.extropy.org
Terug naar archief...