DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 21-01-2002
ONSTERFELIJKHEID 6: ONSTERFELIJKEN VERENIGEN ZICH

Tot nu toe hebben we het in de serie over onsterfelijkheid alleen nog maar over de onsterfelijken van lichaam gehad. Zij van wie het lichaam prachtig van uiterlijk is gebleven, maar waarbij de geest gevlogen is. Dus veel lol beleven ze er niet aan. De echte onsterfelijken zijn zij die levend en wel onder ons zijn en dit tot in lengte van dagen willen blijven doen (of in ieder geval zolang ze er zin in hebben). Dat zijn de mensen die 'ontdekt' hebben dat doodgaan slechts een keuze is en niet iets onvermijdelijks. De allereerste onsterfelijke was/is de Amerikaan Charles Paul Brown.

Een kleine veertig jaar geleden beleefde Brown zijn 'cellulair ontwaken'. Voor die tijd was zijn lichaam opgebouwd uit cellen die erop zijn ingericht dat zij eens sterven. Hij leek daarin op alle andere levende wezens. Maar de cellen van Brown gingen open en hij voelde waartoe zijn lichaam in staat was. Hij begreep na deze ervaring, dat doodgaan slechts een keuze is. Wanneer je eenvoudig besluit dat je hier voor eeuwig bent, stopt het kwalijke langzame sterfproces waarin iedereen zijn hele leven verwikkeld is.

Alleen díe mensen gaan dood, die door hun omgeving en door zichzelf ingeprent hebben gekregen dat zij zullen doodgaan, begreep hij. Ook de dood van een kind wordt veroorzaakt door de strijd die zijn ouders, bewust of onbewust, met de dood voeren.

In Bernadeane Sittser en James Russell Strole, eveneens uit de VS, vond Brown geestverwanten. Samen vormden ze de People Forever-stichting. Vanuit hun thuishaven Scottsdale, Arizona reisden de drie jarenlang de wereld rond om andere mensen van het opmerkelijke nieuws op de hoogte te brengen en wisten ze enige honderden mensen te inspireren om de dood af te zweren.

In 1999 kwam een eind aan de samenwerking tussen Brown en Sittser en Strole. Alle drie zijn ze nog springlevend en onsterfelijk en People Forever bestaat nog steeds, maar wordt alleen nog door Charles Paul Brown gedragen. De stichting lijkt echter niet zo actief meer. Op de eigen site van People Forever International staat onder 'What's New?': 'People Forever does not seem to be actively meeting any more.'

Het echtpaar James Strole en Bernadeane Brown hebben zich afgescheiden en zijn verder gegaan als People Unlimited, 'The Infinite Aliveness Company'. Hierin verkondigen ze en doen ze exact hetzelfde als ze in People Forever deden.

Makkelijk hebben onsterfelijken het overigens niet. Want de wereld werkt lelijk tegen, aldus Charles Paul Brown. 'Alle systemen, het hele establishment is gericht op de idee dat mensen sterfelijk zijn. Het is een belangrijk economisch principe. Het bevordert oorlogen, rassenscheiding en armoede. Men wil daar niet graag vanaf.'

Overigens betekent onsterfelijkheid niet dat je je aan dwingende leefregels moet houden. Maar om onsterfelijkheid te bevorderden helpt het wel om 'goed te eten' staat in het boek Together Forever. An invitation to be physically immortal En: 'Luister naar uw cellen die weten wat goed voor u is'. 'Vluchtige seks is schadelijk, monogamie is een pre'. Onsterfelijken beloven elkaar dat zij altijd bij elkaar zullen blijven. Open staan voor de ander, warme gevoelens en celvibraties uitwisselen bant de dood uit.
(Met dank aan Eva den Buurman)
Terug naar archief...