DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-12-2001
ONSTERFELIJKHEID 2:
HET VISIBLE HUMAN PROJECT


Sommigen bereiken onsterfelijkheid door literaire hoogstandjes te schrijven - niet alleen in naam leven ze voort, ook staan hun producten in bibliotheken over de hele wereld. Het kan ook anders: het lichaam opgeslagen in een bibliotheek.

In de National Library of Medicine zijn twee lichamen, een mannelijk en een vrouwelijk, op een bijzondere manier opgeslagen. De man was een 39-jarige moordenaar, die in Texas met een dodelijke injectie is terechtgesteld. De vrouw was een 59-jarige inwoonster van Maryland, die in 1993 overleed aan een hartstilstand. Beiden hadden hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking gesteld.

De lichamen zijn in beeld gebracht door middel van diverse scantechnieken, röntgenstralen, MRI en CAT, daarna in gelatine bevroren en van top tot teen in plakjes gesneden. De man in plakken van 1 mm dik, met 1800 plakken als eindresultaat, de vrouw in 5000 plakken van 1/3 mm. Elke plak is vervolgens gefotografeerd. Alle gegevens zijn in de computer opgeslagen. Met behulp van computerbeeldtechnieken kan de informatie worden omgezet in driedimensionale modellen die vanuit diverse hoeken kunnen worden bekeken, en die met een 'elektronische scalpel' kunnen worden opengesneden en weer in elkaar gezet. De modellen bieden een complete visuele registratie van het menselijk lichaam. Handig voor medisch studenten die kunnen leren van en oefenen op deze modellen.

De man en de vrouw gaan het leven door als de Visible Human Male en de Visible Human Female. Het gehele project heet het Visible Human Project. Onsterfelijk van lichaam, maar niet in naam dus. Waarom de naam van de man niet wordt vrijgegeven, geen idee. (Misschien heeft het te maken met het recht op privacy van ex-gedetineerden?) In het geval van de vrouw is het de familie die niet wil dat haar naam bekend wordt.

Meer hierover op de volgende site. Hier kunnen ook beelden van de Visible Human Male en de Visible Human Female worden gedownload.
Terug naar archief...