DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 07-11-2008
BIJZONDERE CREMATIES VANAF NU MOGELIJK IN ROTTERDAM

Nieuw: de spoedcrematie, de avondcrematie en de thuiscrematie. Rotterdamse uitvaartondernemer ziet gat in de markt.


De Rotterdamse uitvaartondernemer Frans Kloeg wil zich onderscheiden door deze speciale diensten, crematies onder niet reguliere omstandigheden, aan te bieden.

Met de avondcrematie hoopt Kloeg zijn klanten een meer persoonlijke benadering te kunnen bieden. Kloeg: "Vaak kunnen mensen zich 's avonds beter vrij maken. Bedrijven die een medewerker of medewerkster verliezen kunnen op dezelfde avond afscheid nemen en de plechtigheid bijwonen. Daarnaast zijn er in de avonduren vaak minder files en kan er meer tijd gereserveerd worden voor de crematieplechtigheid."

De naam thuiscrematie is enigszins misleidend, want nee, u krijgt geen oven aan huis. Het biedt nabestaanden wel de mogelijkheid om in eigen huis afscheid te nemen en een dienst te houden met eigen muziek en eventueel aangevuld met kandelaars en stoelenverhuur en alles wat nodig is om het zo persoonlijk mogelijk te maken. Het is daarvoor niet noodzakelijk dat de overledene al die dagen thuis is. Deze kan op de dag zelf naar het woonhuis worden gebracht voor de plechtigheid en later op de dag of avond worden opgehaald. Tevens kan de familie de overledene zelf het huis uitdragen en in de rouwauto plaatsen.

De spoedcrematie richt zich op nabestaanden die door omstandigheden niet de reguliere termijn voor begrafenis of crematie kunnen afwachten. Kloeg: "Er kunnen er zich omstandigheden voordoen die mensen ertoe dwingen tot een spoeduitvaart over te gaan. Bij een spoeduitvaart zorgen wij ervoor dat de uitvaart ook daadwerkelijk na circa 36 uur plaatsvindt. Denk hier bijvoorbeeld aan een bruiloft op dezelfde dag dat een familielid begraven of gecremeerd zou worden, een kleinkind die een belangrijk examen heeft of een vakantie waarvoor lang gespaard is en naar uit werd gekeken." Bij een spoeduitvaart zorgt Kloeg ervoor om waar ook in het land de formaliteiten die daar voor nodig zijn in orde te maken en na circa 36 uur over te gaan tot de crematie of begrafenis.

Voor alsnog zijn de spoeduitvaart, avondcrematie en thuiscrematie diensten die uitsluitend worden aangeboden in de regio Rotterdam. Maar zijn doel is andere uitvaartondernemers in Nederland de mogelijkheid te geven zich aan te sluiten bij dit concept. Meer informatie zie: www.avondcrematie.nl

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


P.Bedijs schreef op 5-1-2009:
Heel mooi, In deze hectische tijden en met regelmaat overbezette planning / bezetting van crematoria en rouwkamers is het een verademing om tijdens de avonduren een mogelijk langere en persoonlijkere uitvaart te verzorgen voor de overledene en nabestaanden. Op deze wijze kunnen ook de meeste uitgenodigde collega's bij de laatste groet aanwezig zijn. Een thuiscrematie is wellicht ook veel persoonlijker en 'intiemer' dan een strak en kort gepland bezoek aan een vreemde rouwkamer / ruimte waar de meeste mensen zich toch niet zich zelf voelen.
Een spoedcrematie is aan de familie en daar kan een buitenstaander niet over oordelen. Als jouw zoon of dochter gaat trouwen en het is de dag van zijn / haar leven, moet het a.s. bruidspaar dan het huwelijk afzeggen omdat een familielid is overgegaan? Indien het een naaste overledene betreft, zoals vader of moeder, broer of zus zal het huwelijk denkelijk niet plaatsvinden....


van wijk schreef op 22-12-2008:
belachelijk om aan zoiets te denken ...laat staan uitvoeren! ieder mens is belangrijk en is het een naste van je of wat dan ook dan neem je daar vrij voor.Ik zie het bijna hetzelfde als koopavond bij de bijenkorf...ik ben het er volstrekt mee oneens dat dit op deze manier moet gaan gebeuren....(je kan een overledene toch ook in de avond gebraven dan is het donker.mijn mening is dit word een fiasco!


Buddy schreef op 22-12-2008:
Belachelijk zeg...
GEEN TIJD vrij kunnen maken voor iemand die je dierbaar is, omdat de vakantie al betaald is ?? Waar gaat dit heen... Gaat het dan echt steeds meer om het "theater van het zogenaamde sentiment" lijken..
Belachelijk dat je daar je geld mee wilt en mag verdienen.


anja schreef op 19-12-2008:
ik vind een spoeduitvaart belachelijk,een kleinkind die een belangrijk examen heeft of een vakantie of een bruiloft ik vind dat je een uitvaart nooit mag bespoedigen als het goed is heeft de overledene een belangrijke rol in je leven gespeeld en dan ga je daar respectvol mee om
ik ben er eerder voor om een uitvaart te rekken