DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 22-10-2008
EEN BEDANK-SMS NA AFLOOP

Is er nu werkelijk een publiek (markt) voor al die nieuwe initiatieven op uitvaartgebied? Die vraag komt regelmatig bij ons op. Recent weer toen er een persbericht in onze mailbox verscheen van Cloutz.


Aldus luidt het bericht: 'Je wilt persoonlijke wensen rondom je uitvaart vastleggen, maar meestal zit je dan ook vast aan een uitvaartverzekering of een andere betaalde dienst. Cloutz. biedt hiervoor een alternatief. Cloutz.com is de eerste belangeloze site waar iedereen kosteloos en in slechts een paar minuten zijn eigen uitvaartwensen kan vastleggen.'

Leuk, maar dat kun je toch ook zelf thuis doen? Je wensen op papier zetten of in de computer stoppen, een paar afschriften geven aan mensen die je kunt vertrouwen of neerleggen op plekken waarvan je zeker weet dat mensen daar kijken na je dood.

Misschien denkt Cloutz.com dat mensen uit je omgeving toch eigenlijk niet te vertrouwen zijn. En dat je de meeste kans hebt dat je wensen uitkomen als je het geregistreerd hebt op een vreemde site.

En cloutz.com biedt nog meer. Bijvoorbeeld het na afloop versturen van een bedankt-voor-uw-aanwezigheid-sms. Of de optie om snel relevante instanties over het overlijden te informeren en (binnenkort) een opzegdienst voor abonnementen en lidmaatschappen.

Cloutz. is een initiatief van Roy van Voorthuysen, gebaseerd op eigen ervaringen en die van vrienden en familie. In zijn eigen persbericht zegt hij: "Als je midden in het leven staat, wil je niet lang bij de dood stilstaan. Maar hoeveel mensen weten er nu van hun partner bijvoorbeeld welke muziek ze gedraaid willen hebben tijdens hun uitvaart? Ik heb zelf meegemaakt dat de wensen van de overledene niet bekend waren en dit levert extra stress op bij de nabestaanden, in een toch al moeilijke tijd. Met Cloutz. wil ik de gelegenheid bieden om snel en simpel je persoonlijke wensen vast te leggen voor jezelf maar vooral voor elkaar, in echt maar vijf minuten."

En: 'Cloutz. heeft geen enkel belang in welke organisatie binnen de uitvaartbranche dan ook. Het wordt niet beter van uitvaartverzekeringen, rouwkistenverkoop of het afsluiten van een testament bij de notaris. Dit initiatief is volledig gefinancieerd met eigen middelen.'

Maar wat betekent Cloutz, vragen wij Roy van Voorthuysen per mail. Hij mailt onmiddellijk terug: 'Cloutz is een moderne variant op Clouds, wat wolken betekent. Achter de wolken schijnt namelijk altijd de zon. Achter het woord Cloutz. staat wel altijd een punt, de dood is het einde. In ieder geval van het aardse leven.'

Terug naar archief...