DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-09-2008
EMMY AWARD VOOR DOCUMENTAIRE OVER UITVAARTONDERNEMING

'Elk jaar begraaf ik een paar honderd van mijn stadsgenoten. Nog eens twee of drie dozijn breng ik naar het crematorium. Ik verkoop lijkkisten, grafkelders en urnen voor de as. Ik doe tevens in grafstenen en grafmonumenten. Bloemen verkoop ik in commissie.'


Zo begint het boek Ondergronds. Levensberichten uit het uitvaartwezen van de Amerikaanse uitvaartondernemer en dichter Thomas Lynch, dat met enig geluk nog in de ramsj te vinden is (ISBN 90 500 0066 5).

In twaalf verhalen vertelt hij over het familiebedrijf, over zijn dagelijkse bezigheden, zijn gedachten over leven en dood, zijn dode en rouwende stadsgenoten. Het is mooi geschreven, soms poëtisch en filosofisch, soms prozaïsch.

In 2007 verscheen de documentaire ‘The Undertaking’, waarin het familiebedrijf Lynch & Sons funeral directors in Milford centraal staat. De documentaire volgt een aantal families in de periode rond de uitvaart: zowel tijdens het ziekteproces als tijdens de beslissingen rond de uitvaart en de maanden daarna. Ook de rol van de uitvaartondernemer komt uitgebreid aan de orde. Thomas Lynch fungeert in de documentaire als verteller.

Deze week won de documentaire een Emmy Award in de categorie Nieuws & Documentaires. De hele documentaire is hier te zien.

Terug naar archief...