DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-09-2008
WEBLOG VAN MARJANNE STAAL 21

De kus

‘Het leven gaat door.’ ‘We moeten verder.’ ‘Wat heeft het voor zin om te huilen, je kunt beter aanpakken en doorgaan.’ Dit zijn uitspraken die ik soms hoor bij ouderen. Ouderen die een geliefde verliezen en die niet geleerd hebben om hun verdriet te laten zien en te delen met anderen.


Hun verdriet laten zien is moeilijk en met hen in gesprek komen over dat verdriet is vaak een omzeilen van gevoelige woorden en het overgaan naar ‘veilige’ onderwerpen.

Zo ook mevrouw Van Vliet. Haar man was op 68-jarige leeftijd overleden en elke dag als ik bij haar kwam om iets over de uitvaart te bespreken werd het bijna gezellig.

Nadat haar man was overleden heb ik hem overgebracht naar het uitvaartcentrum. Mevrouw van Vliet was niet meer bij haar man geweest tot hij op de dag van de begrafenis in de kist gelegd moest worden. Daar wilde zij niet bij zijn en met afgewend hoofd, om haar man maar niet te hoeven zien, was zij van te voren even in de opbaarkamer. Nadat wij hem in de kist gelegd hadden is ze nog een paar tellen alleen bij hem geweest. Met een geforceerd vrolijk gezicht kwam zij daarna de kamer uit: “En nu is het tijd voor koffie.”

Toen ik later de kist wilde sluiten zag ik dat mevrouw Van Vliet haar man op zijn voorhoofd had gekust met de knalrode lippenstift die zij op had gedaan. De afdruk van die kus was duidelijk zichtbaar op de witte huid. En met die kus op zijn voorhoofd is meneer Van Vliet begraven zonder dat iemand dat ook maar gezien heeft. Mevrouw Van Vliet had toch op haar eigen manier afscheid van hem genomen.

----------------------------------

Marjanne Staal werkt als zelfstandig uitvaartverzorgster in Zwolle. Ze vindt het mooi de ‘gewone’ en bijzondere voorvallen uit haar werk via dit weblog met anderen te kunnen delen. Ze hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan meer openheid omtrent alles rondom de dood en de uitvaart. Meer over haar manier van werken is te vinden op www.marjannestaal.nl.

Eerdere bijdragen van Marjanne:

Pieter
Moeder Aaltje
Kil
Nachtmerrie
Maartje
Wim
Weer samen
Vogel gevlogen
Limonadefles op graf
Moeke
Voorgesprek
Paul de Leeuw
Betrokken
Aangifte van overlijden
Onregelmatig
Laatste verzorging
Nagesprek
Een triest verhaal
Verspreking

Terug naar archief...