DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 20-01-2002
MOET JE WEL EENS HUILEN?

Is-ie zelf dood, zijn we nog niet van hem af: Dirk-Jan Bijker, een van de 'sterinterviewers' van de EO, die stervenden en kwetsbaren op televisie zijn 'indringende vragen' stelde en die in oktober verleden jaar aan een hartaanval bezweek. Sterven op televisie, Bijker heeft het tot een onvergetelijke EO-soap gemaakt.

Begin 2001 zond de EO 'Niets meer te verliezen' uit, een serie programma's waarin wekelijks een terminale (meestal kanker)patiënt door de camera gevolgd werd. Tegen het einde van de circa een half uur durende uitzending zag de patiënt er bijzonder slecht uit, waarna het slotakkoord volgde: de uitvaart waaronder een tranentrekkend muziekje was gezet en een telefoonnummer waar 'de kijker die nog door wil praten' terecht kon.

Bijker stond uiteraard alleen aan het sterfbed van christelijke stervenden, dus het getuigen was niet van de lucht. Niets geen twijfel aan God en een liefdevolle ontvangst na de dood. EO-stervenden sterven weliswaar ook met tegenzin (blijven liever ook wat langer leven), maar vertrouwen op God, dus kennen geen angst.

Toch was dat constante getuigen nog niet half zo irritant als de lijfelijke aanwezigheid van Bijker zelf, die veel in beeld was. Met dat lange lichaam, begrijpend knikken als de stervende zijn antwoord gaf. Veel 'liefdevolle' en meevoelende blikken werpen op stervende en familieleden.

Eigenlijk zou in de laatste maanden van 2001 het vervolg op 'Niets te verliezen' worden uitgezonden. Bijker die met de nabestaanden naar de beelden van de eerste aflevering kijkt en met hen 'de rouw doorneemt'. Maar Bijkers eigen dood kwam ertussen, op 10 oktober van het afgelopen jaar. Dus dat ging niet door.

Maar nu blijken de eerste afleveringen van 'Niets te verliezen 2' toch op het scherm te verschijnen. In de reeks 'Bijker ontmoet(te)', die al enkele weken elke zaterdagavond door de EO wordt uitgezonden zijn inmiddels twee 'rouwende families' langsgekomen. Afgelopen zaterdag was dat de familie T., de nabestaanden van Peter T., de stervende die in de allereerste aflevering van 'Niets te verliezen' gevolgd werd. Daar zat Bijker weer op de bank van het gezin en stelde als vanouds zijn haast pornografisch aandoende vragen: 'Moet je wel eens huilen?' 'En hoe huil je dan? Hard of zacht? En ben je dan alleen?' Alsof 'de vieze man' naar hun masturbatiegewoonten vroeg.

Bijker had zelf ook graag op televisie gestorven, zo liet hij het tijdschrift Doodgewoon verleden jaar zomer in een interview weten. Hij vertelde dat zijn laatste hartoperatie (van drie jaar geleden) was gefilmd en dat een collega vooraf een interview met hem had gemaakt. Voor het geval dat. Mocht hij de operatie niet overleven dan zou het uitgezonden moeten worden. Toen kwam hij er echter weer bovenop. Maar de zaterdag na zijn dood mochten we het dan alsnog meemaken: De film van Bijker voor zijn hartoperatie, Bijker tijdens zijn hartoperatie en Bijker na zijn hartoperatie. Een groter vertoon van narcisme in het ziekenhuisbed werd nimmer vertoond. Een klassieker. Misschien wil de EO hem nog eens uitzenden?
(Anja Krabben)

Wie geen genoeg van hem krijgt:
Voorlopig elke zaterdagavond om ca. 22.30 uur bij de EO op Ned. 1: Bijker ontmoet(te)
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Meta van Eck van Idsinga schreef op 11-1-2015:
Op een boekenmarkt kocht ik een boek waarin een brief zat , bestemd voor Dirk Jan Bijker . Ik kende de man niet , ben gaan zoeken naar een adres zodat ik de brief op kon sturen. Kwam op deze site terecht, las dat hij inmiddels al jaren geleden is overleden. Verdrietig bericht. Zonder de persoon te kennen , vind ik het stukje wat mevr.Anja Krabben schrijft nogal bot. Maar het is " een mening " . De brief kan ik dus nog steeds niet versturen want ik kom nergens een adres tegen van zijn nabestaanden.


Martina-online schreef op 12-12-2009:
zeer interessant, bedanktjoke niemeyer schreef op 1-4-2008:
ik heb dirkjan leren kennen v.a. 1973 als een fijne collega en een bijbelgetrouwe christen.
ik mocht zeer veel documentaires maken met hem i.h. buitenland en m.n. in israel.ik heb van hem het film-en videovak geleerd, omdAT IN MIJN TIJD er nog geen media academie was en moest je het hebben van colleGA's
jammer dat zo.n vakman niet meer onder ons is, een vreselijk gemis.ik wens tonneke en de kinderew alle goeds in deze tijd en succes met de voorzetting van dirkjan zijn bedrijf.
hartelijke groeten,
jokme niemeyer, edn tonneke weet wel wie ik ben.


joke niemeyer schreef op 1-4-2008:
ik heb dirkjan vanaf het begin van mijn carriere als programmamaker als een bevlogen televisieman ERVAREN, EEN ZEER FIJNE GELOVIGE COLLEGA, die zeer goed tv ptogr.wist te maken


J. van Schaik schreef op 7-6-2007:
Als allerlaatste dit: probeer met al je vermeende intelligentie eens te verklaren dat Deze Jezus, Die God Zelf is, ondanks al jouw vreselijke aantijgingen en lasteringen jegens Hem en Zijn volgelingen zoals Dirk-Jan, zielsveel van jou houdt.
Zoveel, dat Hij zelfs aan het kruis was gegaan als jij de enige mens op aarde was.
Groeten en sterkte met het lezen van de Bijbel,

groeten van een vrouw die nog leeft dankzij Jezusans schreef op 9-3-2006:
dag

belachelijk, als je zo over iemand schrijft....
ziek is het gewoon, die man deed het niet om zelf in een goed blaadje te komen.
het enige wat ik kan doen is voor jullie bidden en hopen dat jullie ontdekken dat het artikel kant nog wal raakt.


Gerard schreef op 25-2-2006:
Ik bid voor jullie...


Gerard schreef op 25-2-2006:
Wat een lege reacties hier. "Gelukkig is ie dood en is er geen god...". Hoe kun je je vergissen.


Dirk schreef op 1-9-2005:
Anja , Anja ik vergeef je kind ,veel liefs en geluk wens ik je...


Louise van Setten schreef op 30-8-2005:
Diep geschokt heb ik het verhaal gelezen van Anja Krabben. Zelf hebben mijn man die inmidels al weer 5,5 jaar geleden overleden is de EER gehad om met Dirk Jan te mogen praten in het verguisde programma. Elke keer dat Dirk Jan kwam was een feest. Hij bracht liefde, warmte en respect mee de kamer in. Nooit hebben wij gedurende dit stervensproces het gevoel gehad dat Dirk Jan de hoofdrol wilde spelen.Hij was een warm en liefdevol mens. Mede door hem heeft mijn man een bijzondere en intense periode goed kunnen afsluiten. En voor mijn kinderen: een prachtig document over wie hun vader was. In de hoofdrol!


esther schreef op 29-8-2005:
hoor en wederhoor? Bijker zelf kan het niet eens meer lezen, laat staan reageren. Zeer trieste zaak...


Monique schreef op 31-1-2005:
Doe iets nuttigs met je leven...Dat deed deze man tenminste wel. Ken niemand die zo oprecht was...


Albert Bolink schreef op 1-12-2004:
Heb nachtdienst en kijk zo nog eens even wat dingen op internet door ook deze rubriek over Bijker. Ik lees van velen dat Bijker zo goed werk deed. Ja daag voor de enkele EO leden wel ja. Hij was vromer dan de paus en als een EOer zonodig in God en zijn familie wil geloven nou prima. Maar geloven geven alleen maar overlast en oorlogen. En gelovigen zijn dom! Ja onwijs dom , want elke zondagmorgen moeten die godvergeten klokken weer zonodig luiden om de gelovigen te herinneren waar de c.q hun kerk staat! Echt wil je geloven prima, maar laat een ander met rust. Jullie willen toch ook zogezegd de zondagsrust OK schaf dan eerst die pokke klokken af.


Peter schreef op 12-1-2004:
Mensen, triest hoe jullie deze man afzeiken. ik heb hem van dichtbij mee gemaakt bij het maken van ´Niets meer te verliezen´. Ik noem niet de naam van diegene waar de documentaire over gemaakt is maar het heeft ons bijzonder goed gedaan en erg geholpen in die periode.


Roy Ale schreef op 12-11-2003:
Als god bestaat dan zal hij(Bijker) zich toch moeten verantwoordenRoy Ale schreef op 12-11-2003:
Als god bestaat dan zal hij zich toch moeten verantwoorden

(sorry klein foutje in de vorige mail)


Roy Ale schreef op 12-11-2003:
Als god bestaat dan zal u zich toch moeten verantwoorden


marijke schreef op 17-4-2003:
ik verzorg momenteel een terminale kankerpatiënt, er is geen tijd meer, niet om te leven, niet om echt bij te kunnen staan en zeker zou er geen tijd zijn voor morbide televisieprogrammatjes.
Sterven is een serieuze en héél eenzame zaak, voor wie er ook maar enigszins bij betrokken is en zeker voor het slachtoffer zelf. Dus nogmaals: 'gelukkig istie dood en gelukkig is er geen god... zelfs niet voor hem'!
Jammer genoeg bestaat de EO nog, niks nuttelozers en misleidender dan zo'n omroep.Theo schreef op 4-1-2003:
De idee achter een column is dat de journalist(e) zijn of haar mening kan verkondigen. Het is echter te gemakkelijk om de feiten gemakshalve links te laten liggen. De column is geschreven ná de dood van Bijker. Met een beetje lef had je het gedaan zoals Maarten Huygen van het NRC: vóór de dood van Bijker. De column is niet meer dan een rechtstreekse aanval op Bijker. Al dan uit (pure) ergernis wordt gemakshalve de familie T. daarin meegenomen. Ik vind de column ronduit goedkoop. Het getuigt van weinig respect voor Bijker én voor de stervenden die - naar ik mag aannemen - allen vrijwillig aan zijn programma hebben meegewerkt.

Antwoord van Anja Krabben, de auteur van het gewraakte stukje:

Ik heb een eerste column over de programma's van Bijker gepubliceerd in nr. 28 van Doodgewoon. Die column had ongeveer dezelfde strekking als de column hier op dood.nl, de titel luidde: 'Niets meer te verliezen... en dan Dirk-Jan Bijker aan je bed krijgen. Dat nummer van Doodgewoon kwam uit in februari 2001, dus ruim voor de dood van Bijker. Ik heb Bijker even later ook telefonisch geïnterviewd over zijn programma's. De weergave van dat interview stond in Doodgewoon nr. 29 (mei 2001.)
Kortom: Ik heb ook al voor zijn dood duidelijk uiting gegeven aan mijn afkeer van zijn manier van programma maken.D. van Vliet schreef op 2-1-2003:
Onbeschoft.
Laat s.v.p. een ander in zijn/haar waarde. U speelt op de man. Het is m.i. beter om te argumenteren met feiten dan met meningen die sterk gekleurd zijn door persoonlijke haatgevoelens.
Triest.


wim woestenburg schreef op 20-10-2002:
Wel een wat late reactie, maar weer eens een topstuk van Anja.
En voor diegene die het er zo hartgrondig mee oneens is, waarom zoek je deze site dan op?
Om in alle heiligheid aan religieuze, agressieve "zelfbevrediging" te doen?
Jullie schrikken allemaal van de reactie van Anja op Bijker,
maar lezen wel haar artikelen.
Er zit niet alleen een knop op je tv, maar ook op je muis.
Gebruik hem!!!


Qentin schreef op 11-7-2002:
Misschien moet je jezelf eens afvragen wat voor artikel ze zouden schrijven nadat jij dood bent. Wel goed om over na te denken.


Martin schreef op 10-7-2002:
Het is sterk de vraag wíe intolerant is: de mensen die reageren op het haatspuwende stukje van Anja of de schrijfster zelf. Maar... in wat ik lees van Anja over Bijker en van hen die haar daarin steunen proef ik een diepgewortelde haat. Blijkbaar mogen in dergelijke vragen oprechte vragen niet gesteld worden en is het erg vreemd om met mensen die in de laatste fase van hun leven zijn over hun gevoel en emoties te spreken. Ik denk dat er juist al meer dan voldoende programma;s zijn waarin argumentenmachines alle gevoel wegredeneren. Het pornografische karakter - want zo noemt mevrouw Krabben het - van de gevoelsvragen ontgaat me geheel. Maar natuuuuurlijk zijn we in nederland tolerant en moet alles gezegd kunnen worden. Ik vraag me alleen sterk af in hoeverre Anja Krabben daadwerkelijk openstaat voor andere meningen... die passen hoogswaarschijnlijk niet in haar belevingswereld. Misschien toch wat teveel met de dood bezig. Wordt je op die manier wel erg depressief van. Overigens is ook Dirk Kuin (toenmalig presentator van Opsporing Verzocht) in Niets meer te verliezen te zien geweest. En stel u gerust... zijn zieltje is niet gewonnen. Zijn verhaal is op zijn eigen verzoek neergezet. En dhr Kuin besloot dat hij ook het sterven alleen moest doen. Daar had hij geen God voor nodig. Ik hoop oprecht mevrouw Krabben, dat u tijdig tot ander inzicht komt. Ik wens u het allerbeste toe.

Reactie van Anja Krabben:
Ik hoop dat Martin het mij niet kwalijk neemt dat ik hier direct onder zijn tekst een reactie geef, want ik wil graag meteen reageren op zijn opmerking aangaande Dirk Kuin. Het klopt dat Bijker ook Dirk Kuin heeft geïnterviewd over zijn ziekte en zijn gedachten daarover in de laatste fase van zijn leven. Die documentaire heb ik ook gezien en die vond ik stukken beter dan alle afleveringen uit de serie 'Niets te verliezen'. De reden: Bijker is niet in beeld, overigens op verzoek van Kuin zelf die, terecht, meende dat de documentaire over hem ging en niet over Bijker. Door deze documentaire met en over Kuin te noemen, geeft u (Martin) mij dus eigenlijk via een omweg gelijk met mijn kritiek op Bijkers werkwijze in de serie 'Niets te verliezen'.Elly schreef op 9-7-2002:
Ik word onderhand zo moe van dat gezeur van die hypocriete, intolerante Bijker-aanhangers, dat ik graag even wil wijzen op een column van Maarten Huygen die op 15 januari 2001 in het NRC verscheen. Een citaat hieruit: ‘Echte sterfbedden had ik nog niet gezien tot Lijken-Bijker van de Evangelische Omroep ermee kwam.' Kijk op: http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2001/01/15/Rtv/01.html.
Dan kunnen jullie nu ‘lekker' de heer Huygen aanvallen. Weliswaar is de column verschenen vóórdat Bijker was overleden, maar zou Huygen zijn mening daardoor herzien?

Overigens gaat de column van Huygen vooral over de prachtige documentaire De Grote Vakantie, de laatste documentaire van de op 62-jarige leeftijd gestorven Johan van der Keuken. Hierin doet de aan kanker lijdende filmer verslag van zijn zoektocht naar genezing. Een aanrader!C Verdonk schreef op 7-7-2002:
Zelf al eens iets betekend voor terminale patiënten en hun familie? Geweldig om zo met zo met stront te gooien over de dood van een ander !!


Elie schreef op 7-7-2002:
ik begrijp niets van alles wat ik hier lees ,maar god zal het wel of niet goedkeuren
in het hiernamaalsSilvia Jesse schreef op 7-7-2002:
Compassie......erg belangrijk in lijden; jammer dat jullie dat omlaaghalen


Inge Wijnands schreef op 6-7-2002:
Bah, wat moet u een akelig mens zijn. Natuurlijk mag iedereen kritiek hebben op programma's en op andere mensen. Natuurlijk hoef je het credo: over de doden niets dan goeds, niet te huldigen. Wel mag je je heel fatsoenlijk gedragen en blijkbaar heeft u geen innerlijke beschaving als u nu zelf nog niet door heeft wat er onfatsoenlijk is aan uw stuk.alie vrugteveen schreef op 6-7-2002:
wat een walgelijke uitspraken de programma's van dirk jan bijker vond ik prachtig en ontroerend vooral als je zelf iemand aan kanker verloren hebt.


Peter schreef op 6-7-2002:
Als je het niet met iemand eens bent hoef je hem nog niet zo af te zeiken .........
of moet hij iedereen benaderen en intervieuwen zoals Wilibord F. of die man van Breekijzer


Annie van Rijswijk schreef op 6-7-2002:
Ik heb die programma's nooit gezien maar ik wil wel mededelen dat met een terminale patient praten zeker over de dood hoe ze er over denken erg goed is.Namelijk heb ik mijn man verloren ook met kanker en dat in zijn hoofd en is jaren de weg naar God kwijt geweest, en dan toen het slecht was met hem heeft hij Hem terug gevonden jammer het was voor hem telaat maar ik heb Hem nog en draag Hem altijd mee in mijn hart.Maar mijn man bad en er was een Dominee uit het ziekenhuis die mijn man heb bij gestaan tot de laatste snik ook tijdens de begravenis, dan ben je blij als je toch op zo iemand kan rekenen.Hiermme mijn antwoord ik weet niet of dat zo de bedoeling was maar voor mij goed dat ik het heb kunnen op schrijven al is het straks alweer 3 jaar geleden.Het allerbeste en hier de groetjes van Annie.


Ingrid schreef op 6-7-2002:
Ik sluit mij volledig aan bij de woorden van Peter Borgers. Ik vind het stuk wat Anja Krabben schreef vér beneden alle peil.
Vrijheid van meningsuiting vind ik prima, maar ik begrijp niet hoe Anja het in haar hoofd haalt om "de familie T." erbij te betrekken. Deze familie heeft er zelf voor gekozen om aan het programma mee te werken, dit was een bewuste keuze en geheel vrijwillig. Ik kan mij heel goed voorstellen dat zij enorm veel steun hebben gehad aan het programma en aan Dirk-Jan Bijker. (ZIJ kennen hem tenslotte persoonlijk, en Anja niet!). En daarom vind ik het ronduit ongepast een dergelijk stuk op deze manier te schrijven. Je mag best een eigen mening hebben, maar laat deze mensen erbuiten! Dit getuigt absoluut niet van enige professionaliteit op journalistiek gebied.
Anja kickt duidelijk op al deze reacties. Was het haar alleen dáár om te doen??? Nou, dat is dan het ENIGE waar ze in geslaagd is.
Anja is duidelijk niet gelovig. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar heb verdorie respect voor mensen die dat wél doen!


A. Verberne schreef op 6-7-2002:
Met aandacht heb ik het artikel van Anja Krabben gelezen.
Ik ben mij ervan bewust dat kwaliteit het belangrijkste element vormt in de journalistiek. Hierin kunnen gevoel voor normen en waarden, maar vooral de persoonlijke instelling van een journalist voor een groot deel het beeld van een geschreven tekst bepalen.

Beste Anja, je komt er nooit met studeerkamer-journalistiek. Journalistiek dient mijns inziens een werkzame relatie te zijn tot de praktijk. GOED LUISTEREN naar andere mensen lijkt mij een basisvoorwaarde. En met dat luisteren naar; daar bedoel ik iedereen mee, dus ook Dirk-Jan Bijker. Daar kun je van leren! Je moet nooit denken dat jij degene bent met de enige juiste visie...
Uit jouw artikel blijkt overduidelijk, Anja, dat jij nooit een fatsoenlijke opvoeding hebt genoten. Over je gevoel voor normen en waarden wil ik al helemáál niet spreken.
Ik vind het fijn voor je, dat er zoveel reacties zijn op je artikel. Gebruik het geheel vooral bij eventuele sollicitaties... Geen enkele redacteur van een zichzelf respecterend blad zal er ooit aan denken om je ook maar het simpelste artikel te laten schrijven!

Mag ik je een goedbedoeld advies geven, Anja?
Probeer eens een training in opbouwende kritiek!


Ina Mulder schreef op 6-7-2002:
Schandalig!!
Laten we er boven staan, en bidden: Vader, vergeef het hun want zij weten niet wat ze doen! Ik vind het heel verdrietig voor Tonneke en de kinderen van Dirk-Jan, laten ze kracht mogen ontvangen die alleen Jezus kan geven, om dit aan te kunnen.
Heel veel sterkte toegewenst!!


Peter Borgers schreef op 5-7-2002:
Als journalist wil ik me verre houden van de discussie die hier gaande is, een column is immers een weergave van iemand's mening - ongeacht hoe terecht of onterecht die gevonden mag worden.
Maar ik heb -ook na de verandering door de redactie- mijn bedenkingen bij de zinsnede "de familie T." . Er is geen enkel journalistiek belang gediend bij deze het(bijna) met name te noemen van deze mensen, terwijl van een schrijfster die zich op een dermate specifiek en gevoelig onderwerp toelegt, toch verwacht mag worden dat ze zich voor kan stellen hoe dat bij die familie overkomt.
Nogal bot en ondoordacht, onprofessioneel zelfs.


Rob Bruntink schreef op 4-7-2002:
Het moet toch ook door het slechte weer van de afgelopen dagen komen dat men zich zo heeft kunnen uitleven op de column van Anja. Anja, gaat zo voort.


Albert Bolink schreef op 4-7-2002:
Lieve Anja Krabben. Ooit ben ik ook eens negatief over jou geweest, en dat kwam zelfs door een misverstand van mijn kant maar dankzij een persoonlijke emailuitwisseling ben ik je beter leren kennen. Inderdaad iemand na zijn dood afkraken lijkt niet netjes. Maar wat Bijker en de andere EO coryfeën doen/deden grenst aan het ongeloofelijke! Luister alleen eens tussen 00:00 en 01:00 op Radio 1 naar Bart Bazuin. Ook zo'n EO GLADJAKKER ! En ik respecteer een ieders geloof maar val een ander er niet mee lastig. Mijn moeder is op 02-03-1998 overleden aan Longkanker en werd vanuit de kerk op 06-03 begraven. Maar ik als enigste zoon ben toch niet naar de dienst geweest. Het geloof geeft MIJ geen steun, laten de geloven en zogenaamd geloven mij dan ook niet lastig vallen! Anja GA zo door!


Jan van Doorn schreef op 4-7-2002:
Godssamme wat hebben we in Nederland toch een heilig cultuurtje en ik vind het niet te geloven dat men zich zo geschokt voelt na een verhaaltje over iemand die jarenlang aan lijkenpikkerij heeft gedaan. Hoe durven mensen te roepen dat Anja Krabben nooit zelf iets heeft meegemaakt het is te dom voor woorden. Waarom mag je geen kritiek hebben en we hebben nu wel in Nederland gezien hoe we daar mee omgaan en dat vind ik veel schokkender. Ik heb een programma van Bijker gezien en inderdaad ik moest bijna zelf aan het infuus. De 1 zijn dood de ander zijn brood en dat gaat al jaren zo en laat het zo want dat willen wij mensen toch. Het leed bekijken van een ander en inderdaad zitten velen daar schaamteloos half masturberend naar te kijken. Persoonlijk vind ik deze tranendal opwekkers walgelijk maar mensen hebben dit nodig en er is een grote groep die het wil zien. Maar o wee als je er iets over zegt, dan moet je het bekopen bijna met de dood zelf, weliswaar de mondsnoerende versie. Na de Fortuyn hysterie krijgen we nu Bijker? Wat een gelul. Een ander ding wat ik irritant vind aan de commentaargevers over dit stukje is dat men over iemand zijn of haar opvoeding begint nou ik kan u allen zeggen kijk eerst eens in de eigen schulp voor u dit soort dingen durft te zeggen. Ik sta achter het stukje en dan ben ik zeker geen egoïst en ik heb ook respect voor iedereen en daarbij kan ik ook zeggen dat ik ook naasten heb verloren en ik weet hoe dat voelt. Anja Krabben heeft haar werk goed gedaan en wie dat niet vind heeft een deletet knop op hun computer net als de televisie een uitknop. Ik wil ook even iets kwijt over de opmerking: als met iets uitzend of publiceert dat kan je commentaar verwachten. Dit kan ook na iemand zijn dood en dat heeft te maken met diegene die het uitzend of publiceert.


gerhard schreef op 3-7-2002:
Moedig zoals Anja Krabben haar commentaar durft neer te zetten.
Programmamakers die durven te vragen zoals Bijker dat deed vragen om commentaar. Zelfs door dood te gaan worden zijn programma's niet beter.
Verder sluit ik mij geheel aan bij Aad van Mil.


Simon schreef op 3-7-2002:
Anja,
U weet u zelf op een prachtige manier onderuit te halen door op deze manier over iemand te schrijven, die zichzelf niet kan verdedigen.
Wees maar trots op jezelf een ander zal het niet doen!

Simon


Aad van Mil schreef op 2-7-2002:
Dirk-Jan Bijker zal uiteraard met de beste intenties getracht hebben een verantwoordelijke documantaireserie te maken, het enige wat er aan ontbrak was een journalistiek gehalte. Zoals een goed EO programma betaamt, was de Heer en geloof ruimschoots anwezig, en was het een hoogtepunt als een patiënt op het sterfbed zich nog bekeerde. In plaats van integere opnames, terughoudendheid in het in beeld zijn, en juist de mensen om wie het ging aan het woord te laten, was het een one-man show van Bijker. Op genante en voyeuristische wijze werd het leed en verdriet over de beeldbuis gespreid. Hoe groter en dieper de pijn en het verdriet, hoe mooier het was. Als christenen zich op deze manier wijden aan het gevoel van naastenliefde, dan weet ik niet wat dit inhoudt. Als ellende, misère en leed op deze wijze door de EO wordt gebruikt om hun leden te voeden, dan is er m.i. iets goed verkeerd.

Ook de reacties op het artikel van Anja Krabben zijn ronduit belachelijk. Wij leven nog altijd in Nederland, waar men het recht heeft om zich uit te spreken voor wat men vind. Als de meute moet gaam bepalen wat wel en niet kan, danzijn wij een heel eind van de goede weg afgedwaald. Ook valt het mij op dat mensen zich voor een karretje laten spannen door iemand die een andere mening is toegedaan. Anja Krabben geeft haar mening en mag dit doen, maar wordt welhaast bedolven onder reacties van mensen die vinden dat niet haar visie, maar hun visie de ware is. Hypocriet, het gaat er niet om wie er gelijk heeft met colums of artikelen, het is de mening van een individu, en mag gehoord worden.

Zoals ik in een eerdere reactie las, er zit een uitknop op de tv, dat geld ook voor een magazine, je kunt doorbladeren naar andere pagina's, en daarmee niets gelezen hebben.

Heeft uw naaste lief, zoals gij uzelve lief hebt.

Ik hoop dat Anja Krabben door blijft gaan met het kritisch observeren van de maatschappij.


Bouke van Grootel schreef op 2-7-2002:
Ik kan alleen maar zeggen dat ik me in de onderstaande reacties kan vinden. Wat heeft het schrijven van zo'n artikel voor nut?? Het liefste zou ik niet reageren, want volgens mij kikt u hierop, maar ik vind het wel alle grenzen te buiten gaan. U heeft er geen idee van hoe zeer u mensen hiermee kwest. Oke openheid mag, maar niet op zo'n lage ondoordachte manier!
Heeft u uberhaupt het programma wel gezien?anneke schreef op 2-7-2002:
Als degene die dit heeft geschreven een opvoeding heeft gehad, dan komt ze die niet na.
En Jan is al even egoistisch.


will bais schreef op 2-7-2002:
L.S.,
Een meer dan smakeloos artikel. Het getuigt van weinig inzicht in het beleven van je religie en totaal geen aanwezigheid van empathie.
Als borstkankerpatiente (en gelovige) kots ik van dit soort artikelen. Degene die dit heeft geschreven heeft een bijzonder laag EQ. Mvg. Will Bais


Anja Krabben schreef op 2-7-2002:
Ik ben blij dat Tom van der Wal heeft besloten om het stuk 'Smakeloos natrappen! Om te huilen!!' van de openingspagina van zijn site te halen. Tenslotte was het ook Tom van der Wal die met zijn ophitsende stukje de aanleiding vormde voor de stortvloed aan hatemail die ik gisteren over mij heen kreeg. (Als ze zich maar geen christenen noemen, moest ik herhaaldelijk denken.) Het had ook niet veel langer moeten duren, want dan had de redactie van dood.nl er zelf een eind aan gemaakt. Niet omdat u als lezer niet uw mening mag geven, maar omdat er geen enkel nieuwe mening meer naar voren kwam. De verontwaardiging (en het slechte Nederlands) steeg per mail, maar nieuwe verhelderende standpunten werden er niet naar voren gebracht. ‘Discussie', zoals Tom van der Wal de inhoud van de mailtjes kwalificeert, vind ik dan ook een groot woord.

Tom van der Wal vraagt mij bovenstaand stukje over Bijker van het net te halen. Daar kan ik natuurlijk alleen maar nee op zeggen. Alles wat ik schrijf en publiceer, op papier of op beeldscherm, daar sta ik achter. Nog steeds. We doen toch ook niet aan boekverbranding? Dus deleten we ook geen onwelgevallige internetteksten. Waarom zouden we nu net gaan doen alsof er niets gebeurd is? Ik heb niets geschreven en niemand heeft gereageerd? Een ongewenste vorm van geschiedvervalsing. Bovendien, voor toekomstige lezers lijkt mij dit allemaal erg aardig om te lezen. Wel heb ik de naam van de genoemde familie in de tekst veranderd in T. Tenslotte gaat dat stukje ook niet over hen, maar over Bijker. (Het is wel pijnlijk voor mij - schrijf ik zo onduidelijk? - dat heel weinig mensen dat door schijnen te hebben. Ik heb niets tegen de familie T. Ik val de familie T. ook niet aan, maar hun ondervrager.)

Tenslotte wil ik nog op een opmerking van Tom van der Wal reageren. Hij schrijft ‘... ben ik de mening toegedaan, dat het over iemand die dood is, het gemakkelijk schrijven is.' Ook toen Bijker nog springlevend was, vond ik zijn programma's vreselijk en dat heb ik bijvoorbeeld ook geschreven in Doodgewoon. Ik heb hem zelfs eens een keer telefonisch geïnterviewd over zijn programmaserie ‘Niets te verliezen'. Hij wist mij niet te charmeren. Toen Bijker stierf veranderde er uiteraard niets aan mijn mening. Wel werden dezelfde programma's nogmaals (in de herhaling) en een vervolg erop uitgezonden. Dat was voor mij de aanleiding bovenstaand stukje te schrijven, dat ongeveer dezelfde strekking heeft als het eerdere stukje in Doodgewoon. De programma's waren namelijk nog steeds hetzelfde. Dat Bijker inmiddels was overleden maakte zijn televisiewerk er niet opeens beter op.

Anja KrabbenFons Bosma schreef op 2-7-2002:
Als collega en cameraman heb ik regelmatig met Dirk Jan gewerkt. Zijn inzet was groot en had altijd een betrokkenheid naar mensen toe. Hij probeerde altijd de positieve kant in de mens te zoeken. Maar ook de strijd die een mens kan hebben. Bij collega's stond hij bekend als de motor en een motivator. Er zijn altijd mensen te vinden die dit niet begrijpen, zie de auteur van het artikel. De auteur van het artikel kan niet eens in de schaduw van deze mediaman staan.harm schreef op 2-7-2002:
Harm schreef op 1-7-2002:
Ik vind de opwinding ook overdreven. Ik begrijp dat de meeste mensen die reageren op Krabben's stukje zelf kankerpatienten of familieleden van kankerpatienten zijn. Begrijp me goed, dat vind ik heel erg voor u en ik kan me een zeker (over)gevoeligheid uwerzijds goed voorstellen. Maar uw positie maakt niet dat u een monopolie hebt op goede smaak of rouwbeleving. Want uiteindelijk gaan ook niet-kankerpatienten dood. Uw (lots)verbondenheid maakt dat u zich opstelt als de morele poortwachter van de goede smaak omtrent de heer Bijker. Ook anderen mogen daar echter een mening over hebben, ookal zijn ze niet even getroffen als u zelf. Ik wens u allen al het beste toe.


Tom van der wal ( 2x maal) schreef op 2-7-2002:
Beste Anja,

In overleg met Annette Thomassen heb ik de pagina verwijderd van de site www.diagnose-kanker.nl waarin wij het door jou geschreven artikel ter discussie stelden.
De reacties zijn nu wel voldoende geweest.
En de meningen zijn gegeven.

Voor wat ons betreft: discussie gesloten.
Ik zou vanuit het oogpunt van de nabestaande op prijs stellen als het bewuste artikel dezelfde weg gaat of dat de namen eruit gehaald worden!

Verder kan ik nog vertellen dat ik echt geen moeite heb als programmmakers kritisch worden bekeken. Alleen moet je in dit soort zaken m.i. wel rekening houden met over wie het gaat.!! En de achterblijvende familieleden niet nog een rot gevoel erbij gaan geven.

Verder ben ik de mening toegedaan, dat het over iemand die dood is, het gemakkelijk schrijven is. Je vroeg er naar en dat is mijn mening. Inhoudelijk bekritiseren mag m.i.wel, Maar belachelijk maken...gaat ook mij te ver. Verder kan ik het wel op prijs stellen dat je snel hebt geantwoord en je bekend hebt gemaakt., En dat je Annette Thomassen persoonlijk je excuses hebt gestuurd voor het gedeelte waarin zij en haar familie naar voren wordt gehaald.
Verder dat je alle 'kritische' berichten ook hebt geplaatst (terecht overigens!!)

Dat je bij je standpunt blijft ten aanzien van Bijker is een keuze die je zelf maakt. Het is er één tegenover vele. Vraag blijft: wat voegt het toe!. De tijd zal het leren.

Vriendelijke groet,


Stichting diagnose kanker
Tom van der walannelies schreef op 2-7-2002:
De schrijfster van dit artikel is gewoon
dom en heeft waarschijnlijk nog nooit
iets ingrijpends in haar leven
meegemaakt, want dan zou ze wel
beseffen dat zo'n programma juist goed
is om te laten zien hoe een ieder
met de dood omgaat en dat verwerkt.
Ik denk dat de schrijfster van dit
lompe en kwetsende artikel gewoon
ongesteld was toen ze dit schreef !


nogmaals Manja schreef op 1-7-2002:
Eerder schreef ik al dat ik geen kwaad zie in het artikel van Anja Krabben.

Het valt mij ook op dat de meeste reacties een hoog gehalte hebben van "de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet", getuige de terminologie die op Anja Krabben wordt losgelaten.

Ik dacht dat wij na de dood van Pim Fortuyn (van wie ik overigens ook absoluut geen aanhanger was net als ook niet van Bijker) wel geleerd hadden dat we hier in Nederland recht van meningsuiting hebben.

Bijker op de tv en Anja Krabben in haar werk.

Persoonlijk lees ik liever de artikelen dan dat ik naar de programma's van Bijker kijk.

Dit zegt overigens helemaal niets over mijn respect voor de mensen die aan zijn programma's hebben meegwerkt.

Wij zijn destijds ook gevraagd aan Bijkers programma mee te werken, maar hebben vriendelijk bedankt.

Ik vind het op zich niet verkeerd dat er kritisch wordt gekeken juist als het gaat om tv-programma's die diep ingaan op persoonlijk leed. Persoonlijk heb ik dan toch een voorkeur voor een journalistiek degelijke aanpak dan voor de nadrukklijke manier waarop de heer Bijker in zijn programma's optrad. Een kwestie van smaak.

Maar om nu iemand die een kritische noot schrijft over de heer Bijker hier met de grond gelijk te maken gaat mij te ver, terwijl er m.i. alleen een soort van kritische recencie over zijn programma wordt gegeven.

Groetjes, Manja


Carla schreef op 1-7-2002:
Ik ben erg geschokt door uw walgelijke verhaal over een heel goed mens, die programma's maakte waar veel mensen veel kracht uitputten ! Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik Annette Thomassen persoonlijk ken. Het is een lieve en warme vrouw met heel veel liefde voor haar Peter en hun kinderen. Door het recht op vrijheid van meningsuiting "mag" u dit allemaal opschrijven, maar ik weet zeker dat u deze familie met uw laffe verhaal veel verdriet doet. Ook ben ik heel blij dat ik Dirk Jan persoonlijk heb gekend. U schrijft over dat grote lichaam van hem. Ja dat klopt. Een groot lichaam waarin een groot hart zat, waarin voor veel mensen plaats was.

Ik wil u nog dit zeggen:
u heeft 1 groot gemis en dat is dat u Dirk Jan niet persoonlijk heeft gekend want anders had u deze walgelijke tekst nooit, maar dan ook nooit durven schrijven.
Dirk Jan is niet meer, maar hij wordt nog steeds door heel veel mensen heel erg gemist.


margreet oerlemans schreef op 1-7-2002:
Geachte Anja Krabben,
IK ben sprakeloos dat u de Hr. Bijker zo smerig afschilderd. Dit is nog zacht uitgedrukt. U heeft denk ik, nog nooit iets mee gemaakt in u leven. Laat staan, dat u vele mensen kwetst in hun diepe verdriet. Deze man de Hr. Bijker heeft het sterven, echt en trouw weergeven, zonder vuiligheid en dat doet u wel. Ik houd het fatsoen en spreek u aan op u geweten. Volgens mij heeft u die zeker niet. Hoe durft u, om deze man zo af te schilderen! U moet zich diep schamen. Eindelijk een man die de gevoelens durft te bespreken met de diebaren en stervende om zich heen. Heeft u zich wel eens afgevraagd wat u de ander aandoet! Nou ik ben ervan overtuigd dat u ziek bent, psychiatrisch ernstig ziek.
Ik wil het hier bij laten want ik wordt kotsmisselijk van u verhaal.
U weet niet, wat verlies betekent, laat staan inhoudt.
Eens zal u ook vrantwoording moetenm afleggen en ik heb diep meedelijden met u gedrag. U bent ziek.


Marianne schreef op 1-7-2002:
Schrijfster heeft duidelijk gebrek aan opvoeding.


Jan schreef op 1-7-2002:
Is er misschien nog iets anders belangrijks gebeurd vandaag waar we het over kunnen hebben? Ik denk dat de pro-Bijker fans hun stem nu wel voldoende hebben laten horen.Ria Jasperse schreef op 1-7-2002:
Banaal vind ik Uw stukje over een overleden persoon, die zoveel mensen heeft geholpen te proberen hun verdriet te verwerken. Afscheid nemen is vreselijk moeilijk, maar het leven zonder de geliefde (man, vrouw of kind) is dagelijks het gemis ondervinden en dat proberen een plaatsje te geven.
In Bijker ontmoet(te)zagen we een man, die misschien wel indringende vragen stelde, maar van harte met de naasten van de gestorvene meeleefde.


Petra van den Doel schreef op 1-7-2002:
Smakeloos, vooral je reactie Anja. Het riekt naar afgunstigheid.

Petra van den Doel


liesbeth van tilburg schreef op 1-7-2002:
Beste Anja
Heb je Dirkjan wel eens echt ontmoet? Ik ben bang dat je je eigen ego op hem projecteert Laat je eens zien op T.v. dan kunnen wij zien of je de moeite waard bent om onze pijlen op te richten . Liesbeth


c.reijngoudt schreef op 1-7-2002:
Hoe hypocriet iemand ijdel te noemen als je zelf zo kickt op bezoekcijfers.
van ijdelheid gesproken....


a.bax schreef op 1-7-2002:
Ongeloof en mismakend is het eerst wat in mij opkomt bij dit artikel!!!
Iemand verliezen door de dood is erg, en diegene die dit schrijft en hoe!! kwest de nabestaanden van dirk-jan, diegene die aan het programma hebben meegewerkt maar ook de overledene zelf!!!
Een vrijheid van mening mag maar niet ten kosten van andere!!!!
Ik ken Annette Thomassen en het was een mooie reportage waaraan vrijwillig is meegewerkt
Je verdient de titel journaliste niet!!!!!!!!!!!!


Margriet schreef op 1-7-2002:
Ik besef dat jij in een crisis verkeerd. Opgevoed zonder liefde...? Arme meid!
Hieronder volgt het telefoonnummer van EO-nazorg, speciaal voor mensen zoals jij:

035-6474849


Tineke Bierhuis schreef op 1-7-2002:
Beste Anja, Ik kan je alleen maar mijn steun geven door te zeggen: "blijf zo kritisch als je bent". Gelukkig mag een ieder schrijven wat hij vindt. Veel succes Tineke Bierhuis.


A. Langenberg schreef op 1-7-2002:
Een smerig verhaal waar ik alleen maar als volgt op wil reageren.
Anja Krabben schreef:
Vooral vanuit beroepsmatige interesse (als je je bezighoudt met publiceren over de dood, moet je op de hoogte blijven van wat anderen op dat gebied doen)
Dat er op het gebied van verlies ook nog zoiets bestaat als gevoel schijnt Anja nog niet te weten.
Eigenlijk heb ik alleen maar medelijden met haar.


Femke schreef op 1-7-2002:
Het enige wat ik hierover wil schrijven. Jammer dat dit stuk door mensen gelezen wordt. Zeker Annette Thomassen die een van de meest warme en liefdevolle mensen is die ik ken verdient het niet om met dit stuk geconfronteerd te worden.
De auteur van dit stuk heeft of niets meegemaakt of zoveel dat cynisme de overhand heeft. In beide gevallen zielig.


Inge schreef op 1-7-2002:
Ook ik heb al de verhalen van Dirk-Jan Bijker gezien.Desondanks dat ik zelf ex-kankerpatiënte was vond ik toch dat deze afleveringen zeer goed gebracht zijn.Ik vind het een hele integere man, en al was ik het altijd niet eens met zijn gelovige invalshoek, toch kwam hij naar voor als een man met een hart. Een man die echt van zijn medemens hield.Het stukje dat hierboven geschreven is, is dan ook totaal misplaatst en zeer erg kwetsend voor de nabestaanden.
Groeten,
Inge Strijbos


Ton Thomassen schreef op 1-7-2002:
Jammer dat u over de rug van anderen uw honger naar succes probeert te stillen.
Jammer dat u dit doet over de rug van mensen zoals Dirk Jan Bijker die zich niet meer kunnen weren.
Jammer dat U gebruik maakt van namen van mensen die o.a. via dit programma een stuk van hun leed en mede dat van duizenden, gezien de reacties, lotgenoten hebben kunnen verwerken.
Gelukkig dat u nooit het succes van Dirk Jan Bijker als mens en als programma maker zult evenaren. Hij heeft namelijk Klasse.
Het feit dat u blij bent met de reacties omdat dit ten goede komt aan uw bezoekerscijfers toont al aan hoe publiciteitsgeil u bent en waarom het u feitelijk te doen is.
Gelukkig kan ik u verzekeren dat er maar weinig mensen genoeg van Dirk Jan Bijker krijgen maar des te meer van u.


ellie schreef op 1-7-2002:
wat een verschrikkelijk redactioneel stuk is dit.
Schandalig gewoon, geen woorden voor.
Ik ben zelf kankerpatient en heb veel aan de afleveringen gehad.
Ook al heb je er zelf niets mee, het is te gek voor woorden om iemand zo de grond in te trappen.
Verder vind ik het te gek dat jullie redaktie eerst de reacties goed moet keuren. Deden jullie dit maar met de artikelen die worden geplaatst.
DarioVan der Veken schreef op 1-7-2002:
Ik reageer vanuit Belgie op dit ongelooflijk stukje dat er geschreven staat. Ik heb een aantal van de afleveringen gezien en heb daar slecht één woord voor. PRACHTIG !! Door mijn vrijwiligers werk met ernstig zieke kinderen, meestal kanker patientjes, kom ik regelmatig met de dood in aanmerking. Uit ondervinding weet ik hoe je dan de ouders, broers en zusjes moet benaderen. En eerlijk gezegd zou ik enorm trots op mezelf zijn als ik dezelfde capaciteit zou hebben als Dhr. Blijker. In Belgie bestaat zo een programma , jammer genoeg, niet. Ik zou me echt niet druk maken over wat de briefschrijfster van het artikkel allemaal verteld. Je hebt nu eenmaal overal mensen met een iq dat niet groter is dan hun schoenmaat. Ooit zal er mischien een dag komen dat deze Anja zelf dergelijke hulp nodig heeft. Ik wens het niemand toe, alleen aan haar wel!
Verder blijf ik genieten van dergelijke uitzendingen, en of dat nu op de EO, Tros of VRT uitgezonden wordt heeft geen belang. En zoals men in Nederland soms zegt "Anja krijg de klere"


stans schreef op 1-7-2002:
Schandalig dat dit stuk geplaatst is.Je hoeft het niet met Dirk-Jan Bijker eens te zijn. Maar dit is met modder gooien naar iemand die zich niet kan verdedigen en naar mensen die aan het programma mee hebben gedaan.
Ik hoop dat Anja hulp krijgt. Zo te lezen heeft ze het nodig


Monique schreef op 1-7-2002:
Halverwege het verhaal ben ik gestopt met het lezen hiervan. Tjongejonge waar kunnen mensen zich toch druk over maken. Je hebt een uitknop op de TV. Als je het zo erg vind dan blijf je toch niet kijken. Ik vind het heel erg hoe u hiermee vele mensen kwetst.
Verder maak ik hier geen woorden aan vuil.

Monique van Kamperdijk


E. van Dun schreef op 1-7-2002:
Uiteraard staat het de schrijver vrij een mening te geven over een programma als dat van Bijker. Als het hier gaat om een mening is dit prima alleen maak ik ernstig bezwaar tegen de wijze waarop e.e.a. wordt weergegeven. Alsof het zo zou zijn als de schrijver het ziet, integendeel. Het onderwerp laat niet met zich sollen en eens te meer blijkt dat er te vaak zonder zich te verdiepen, zonder na te denken, zonder onderzoek te doen, op een botte wijze wordt geschreven met als enige doel, een zelfbevrediging van de auteur, in casu Anja Krabben.Manja schreef op 1-7-2002:
Lieve allemaal,

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Ik voel mij persoonlijk niet snel gekwetst wat dat betreft. Meningen en smaak verschillen. Ik was zelf geen fan van Bijker - nog steeds niet - en de kritiek deel ik eerlijk gezegd ook wel. Mijn reactie daarop is dat ik zijn programma's niet bekijk. Juist omdat ik veel geconfronteerd ben en wordt met verdriet en mijn man kanker heeft. Dat anderen veel steun aan zijn programma's ontlenen vind ik prima, zelf houd ik gewoon niet van de wijze waarop Bijker zelf veel en nadrukkelijk in beeld is in zijn programma's.

Hartelijke groet voor allen.
Manja


r.M. Smith schreef op 1-7-2002:
Wat een misselijkmakend verhaal! En hoe kwetsend voor o.a. de familie Thomassen, die juist zoveel steun van hem gehad hebben. Wil de schrijfster zich soms afzetten tegen de maatschappij? Zoek dan een ander onderwerp uit, maar laat een teer onderwerp als de dood met rust. Ieder mag z'n mening over een ander hebben, maar deze manier is ronduit schandalig en had nooit gepubliceerd mogen worden.


Tom van der Wal schreef op 1-7-2002:
Inderdaad om te huilen, maar dan om de schrijver!
Ook wij kennen het verhaal van Dirk-Jan Bijker en zagen de uitzendingen rondom "de dood van terminale Patiënten" Als geen ander weten wij ook de impact die het heeft gehad op veel mensen, bij name op Annette en Peter en hun gezin!
Onze mailgroepdeelnemers leefde destijds enorm met dit gezin mee. Zo ook wij!
Annette heeft ons en vele "lotgenoten' jarenlang gesteund. Eerst als partner van Peter en later als moderator van de rouwverwerkinggroep.
Nuchter als ze kon zijn, moest zij toch het verlies van haar grootste liefde accepteren!

De site van www.diagnose-kanker.nl (van de gelijknamige stichting) wordt elke dag bezocht....
Door mensen met de dood voor ogen.!
Waarom? Omdat mensen daar een klein beetje steun en antwoorden zoeken!
Omdat ze gezinsleden, partners en vrienden kwijtraken waar ze enorm veel van houden!
Omdat niemand durft te vragen...En hoe gaat het nu met jou!?
Zoals ik het lees, Is het hier de schrijver die "geniet" van zijn eigen verhaal.
Dat hij daarbij de gevoelens van de mensen die het betrof,  totaal ' vermoord ' Daar gaat deze anonieme schrijver totaal aan voorbij.
Niets is gemakkelijker dan uit te halen naar iemand die niet kan reageren c.q dood is!

Ik ben ook niet gelovig, maar geloof zeker wel in mensen die iets voorstaan!
Ik zal niemand zijn geloof afnemen of het belachelijk maken. Respect heet dat!
Niemand verwachtte dat Dirk Jan Bijker er een leuk verhaal van ging maken!
Juist het stellen van deze vragen geeft ruimte voor uiting. Uiting van gevoelens die schijnbaar verboden zijn! Mensen durven bijna al niet meer te vertellen dat ze zich alleen voelen, of dat ze constant moeten huilen.
In deze tijd moeten we vooral flink zijn en onze gevoelens vooral in de hand houden, om daarna vervolgens onder behandeling te komen bij een psycholoog met vastgelopen emoties.
Iets waar de schrijver m.i.nu ook wel behoefte aan heeft: Een psycholoog.
Zijn ego is n.l op de loop!

Zijn "openbarende nuchterheid" zal nog wel eens op de proef gesteld worden
Ik weet dan nog niet of ik daar dan hard of zachtjes om moet huilen.

Concreet: Een "flauw", onnadenkend, diep kwetsend en totaal onnodig verhaal.
Kwetsend voor alle nabestaande en betrokken hetgeen al te merken is aan de reacties!!
Doodzonde dat de schrijver hier de gelegenheid voor kreeg.


Stichting diagnose kanker
Tom van der wal
VoorzitterAnja Krabben schreef op 1-7-2002:
Reactie van de redactie van dood.nl:

De redactie van dood.nl vindt het plezierig de fans en vrienden van Dirk-Jan Bijker een platform te hebben kunnen bieden waarop ze kunnen uiten wat een fijn en oprecht mens Bijker wel niet was en hoe prachtig zijn programma’s wel niet waren. En hoe vreselijk laaghartig de auteur van het stukje ‘Moet je wel eens huilen?’ (ondergetekende) wel niet is. Er is vandaag, 1 juli 2002, zelfs een soort van ‘kettingmail’ gestart onder deze vrienden en fans, blijkt uit de ene reactie na de andere die vandaag binnenkomt. Het komt onze bezoekcijfers in ieder geval ten goede.

Helaas veranderen die reacties niets aan mijn mening over Dirk-Jan Bijker als programmamaker. Jammer dat ú zich gekwetst voelt, maar ik richt mijn pijlen op hem. En bijvoorbeeld niet op de mensen die hij interviewde. Ik vond Bijker een vreselijk ijdele man, die zelf veel te graag in beeld kwam - daarom zelfs zijn eigen hartoperatie in beeld bracht - en die soms de meest impertinente vragen stelde ter meerdere eer en glorie van Dirk-Jan Bijker zelf. Over de doden niets dan goeds is een hypocriete opvatting die ik niet aanhang. Mijn mening is dan ook niet opeens veranderd toen Bijker plotseling overleed.

Twee dingen spijten me. Het eerst is dat ik bovenstaand stukje niet meteen ondertekend heb. Dat is niet bewust gebeurd, ik schaam me niet voor mijn mening, ik ben het gewoon vergeten. (Is dus gelijk even rechtgezet.) En ten tweede spijt het me toe te moeten geven dat ik een regelmatige kijker was van de programma’s van Bijker. Vooral vanuit beroepsmatige interesse (als je je bezighoudt met publiceren over de dood, moet je op de hoogte blijven van wat anderen op dat gebied doen), maar verder is het soms ook gewoon lekker je eens flink te ergeren.
Anja KrabbenTheresia schreef op 1-7-2002:
Mag dit zomaar? onderaan dit stukje staat:* Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. *
EO, doet u alleen aan controle reacties van de lezers, en niet van de schrijvers???????
Wat een afschuwlijk stukje tekst is dit zeg. En wat te denken voor de mensen die aan dit programma hebben meegewerkt, en op deze manier een heel stuk leed konden verwerken. Hoe zat dat met dat mes in de rug??? Ik heb nog 1 woord: BAH


Cobie Verheij schreef op 1-7-2002:
Ik VOND het een hele goede zaak dat deze site de dood aan alle kanten belicht en op deze manier mensen bepaalt bij hun ´eindige´ leven. Met nadruk zeg ik VOND want op de manier waarop u mensen kwetst die met een groot verdriet leven, vind ik werkelijk beneden alle peil. Ik voel me eigenlijk beschaamd dat ik ook nog reageer op dit walgelijke artikel, want hier behoren we eigenlijk ver boven te staan. In ieder geval heb ik de link die ik naar uw site op mijn site had staan (www.gedichtensite.nl 200 bezoekers per dag!) weggehaald.


Ton Flierman schreef op 1-7-2002:
Heeft de schrijver van dit artikel,soms zelf iets aan zijn hersenen?
Ik ga geloven van wel,het is rond uit a.sociaal en smerig dat men iemand na zijn dood nog eens een flinke schop na geeft!!!
Ik zou het normaal vinden als deze persoon ala' minuut werdt ontslagen hij heeft weinig of geen verstand van zijn vak of hij kikt op het verdriet van anderen.
Heel veel mensen hebben aan de uitzendingen van Dirk-Jan Bijker steun gehad.
Ik ben ben blij dat ik sommige afleveringen heb gezien.
Het is eigenlijk zinloos om hierop te reageren want het wordt toch weer met een lach in de prullebak gegooid en schrijver heeft zijn zin,de reacties waren precies dat gene bereikt wat hij wou bereiken"Vuilnisbak journalistiek"
Heel knap!!!


Nathalie schreef op 1-7-2002:
Wat een ontzettend lafhartig verhaaltje is dit. Te zot voor woorden dat hierbij helemaal geen rekening word gehouden met de gevoelens van de nabestaanden. Enig idee hoe lullig dit voor de familie Thomassen moet zijn om zo'n in en intriest stukje op internet te lezen? Ik kan er maar niet over uit hoe sommige zielige mensen hun eigen onzekerheid blijven projecteren op anderen. Wat een laffe streek om iemand aan te vallen die zichzelf nooit meer kan verdedigen en daarnaast ook nog mensen te kwetsen die daadwerkelijk iets aan de heer Bijker hebben gehad.


Annette Thomassen schreef op 1-7-2002:
Ik ben verbijsterd door dit ronduit onbeschofte en van totaal geen respect getuigende artikel.
U heeft er blijkbaar totaal geen weet van hoeveel mensen zich gesteund hebben gevoeld en nog steeds gesteund voelen door de programma's die Dirk-Jan Bijker maakte.
De opname's bijvoorbeeld die over onze Peter en over ons gezin gemaakt zijn, worden nog dagelijks gebruikt op tientallen scholen, opleidingen etc.

Ik wens U wijsheid toe en ik hoop dat U dit artikel wilt herzien; ik ben bereid om een persoonlijk gesprek met U hierover te hebben.Anneke Westen schreef op 1-7-2002:
Wat een afschuwelijk artikel over iemand als Dirk-Jan Bijker.
Hebben jullie wel eens een dierbare verloren?
Dat zou je niet zeggen als je dit harde stukje leest. Waarom moet er toch zo gekwetst worden???


c.reijngoudt schreef op 1-7-2002:
Wat een smerig artikel over een integer man die met zoveel gevoel ijn programma's heeft gemaakt.
schandalig om zo'n man na zijn dood nog een vuile trap na te geven.
Ik ken de fam. Thomassen en weet dat ze dit ontzettend erg vinden. Dirk-Jan was hun echte vriend en niks tranentrekker. Ze zullen zich samen met de andere families diep gekwetst voelen.Masja van Sprew schreef op 26-6-2002:
Ik weet niet wat de schrijver van dit artikel is overkomen!
Waarschijnlijk nooit iets schrijnends in zijn dierbare omgeving meegemaakt. Ik krijg plaatsvervangende schaamte na het lezen van dit artikel.
Ik, als niet-gelovige was verrast toen Dirk-Jan plotseling was overleden.
Helaas ben ik om meer duidelijkheid zijn overlijden te weten te komen op deze site terecht gekomen.
Pulse schreef op 10-5-2002:
Kijk naar de aflevering met de drugsgebruikende zwerver, die was van God los dus bovenstaand verhaal klopt daar al niet. Wat ook niet klopt is de manier waarop hij dit artikel geschreven heeft! R.I.P. Dirk!


stephan schreef op 2-5-2002:
U bent zelf een narcist. Jammer, dat we Bijker moeten missen.


marian schreef op 28-4-2002:
De manier waarop Dirk-Jan met de geinterviewden communiceerde, straalde rust en respect voor de zieke en gezinsleden uit, waar menige interviewer heden ten dage nog veel van kan leren.
Hopelijk krijgt het programma nog een vervolg.


Theun Plantinga schreef op 11-4-2002:
Ik zag net het programma toen ik thuis kwam van stage. Ik had al eerder één gezien waarin een man met kanker zijn autistische zoon achterliet, en ook overige gezinsleden. Nu zag ik het verhaal van Ephraim(?). Ik hoorde dat de moeder zei: Na het bezoek van Dirk-Jan en na het overlijden van onze zoon, hoorden we dat ook Dirk-Jan is gestorven. Toen dacht ik: Hé dat is toevallig, ze hebben dezelfde naam. Maar toen heb ik deze site bezocht, en schrok even. Zulke goede programma-makers mogen er wel meer zijn. Rust in vrede....Bedankt voor de mooie afleveringen...


Tony schreef op 5-4-2002:
Jammer dat er altijd mensen zullen zijn die ten koste van anderen hun ego willen bevredigen.
Dirk-Jan was een mens die zijn medemensen in de gelegenheid bracht om ons hun levensverhaal te vertellen en te confronteren met de betrekkelijk des levens.
Rust in vrede Dirk-Jan en bedankt voor alles.
Je zult gemist worden.


Sander van Rooijen schreef op 4-4-2002:
Het begint er bijna op te lijken dat degene die dit geschreven heeft niet kan wachten tot het weer zaterdagavond is om wederom te zien hoe vreselijk Dirk-Jan Bijker was.
Zelfbevrediging?


Irma de Leeuw schreef op 1-4-2002:
Ik ben het helemaal eens met wat Luc Baeyens schrijft. Ik vind Dirk-Jan Bijker een geweldige programmamaker. Helaas is hij veel te jong overleden.


Luc Baeyens schreef op 30-3-2002:
Ik heb vanavond pas de eerste keer een uitzending gevolgd en vind dat hetgeen hierboven staat getuig van weinig respect voor Dirk-Jan Bijker.
Het kwam me helemaal niet storend over en het is vooral heel leerrijk en ondersteunend voor mensen die zoiets misschien nog zullen meemaken in de nabije omgeving.
Wat mij betreft had hij nog jaren mogen doorgaan met zijn programma, men kan nooit beter geïnformeerd worden dan door mensen die het zelf beleven of beleefd hebben. Steeds met de goedkeuring van de geïnteviewde families wel te verstaan. Neen, de commentaar van hierboven vind ik volledig ongegrond. Sorry.
Anders is het met uitzendingen van Jambers in België, dat is pas sensatie, hier daarentegen helemaal niet.


Kim schreef op 30-3-2002:
Bijker maakte gevoelige programma's. Mensen die daar niet van houden, kunnen altijd zappen !


ellis schreef op 21-3-2002:
Iets minder cynisme kan geen kwaad!Nemephis schreef op 28-2-2002:
Wel eens van "respect" gehoord ?


Harro Midden schreef op 24-1-2002:
Is het nodig om deze man op deze manier onderuit te halen. kritiek mag er zijn maar breng dat dan op een genuanceerde manier.