DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-09-2008
WIE KRIJGT DE YARDEN PRIJS 2008?

Het zal dit jaar niet makkelijk worden voor de jury om te beslissen wie de winnaar wordt van de Yarden Prijs 2008. Uit 38 kandidaten zijn 3 genomineerden gekozen die alle 3 even vernieuwend, inspirationeel en sympathiek zijn.


De 3 genomineerden zijn: Allerzielen Alom, herinnerdingen.nl en Stichting De Eenzame Uitvaart.

De doden niet verzwijgen, maar vieren om wie ze waren en wat ze nog te vertellen hebben. Het motto van Allerzielen Alom, een multidisciplinair kunstproject dat met schoonheid, licht, vuur en klank begraaf- of gedenkplaatsen tot gastvrije ontmoetingsplaatsen transformeert. Via inspiratieavonden stimuleren kunstenaars de nabestaanden rond het graf of een zelfgekozen plek een ambiance te creŰren die recht doet aan de overledene en waar familie en vrienden zich goed bij voelen. Daarnaast ontwerpen kunstenaars ook collectieve gedenkplekken zodat tijdens deze avonden alle bezoekers, dus ook buitenstaanders die geen verwanten begraven hebben op de betreffende locatie, hun doden kunnen vieren. Allerzielen Alom is een seizoensgebonden viering en moet in oktober of november plaatsvinden. In 2007 trok het project 4.000 bezoekers. Het project is een initiatief van Ida van der Lee, in samenwerking met Projectbureau Zaanstreek, Kunst & Cultuur Noord-Holland en Kunstenaars & Co.

Herinnerdingen.nl is een interactieve website van 'Stichting Jongens van de Wit' waarop kinderen van 8 tot 18 jaar met speciaal hiervoor ontworpen software een monument voor een dierbare overledene kunnen maken. Het idee achter deze site is een unieke plek voor kinderen te creŰren. Een plek waar ze op zoek kunnen gaan naar kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Door kinderen te stimuleren actief en creatief bezig te zijn met hun herinneringen aan een weggevallen dierbare, wordt hun verliesverwerking bevorderd. Verliesverwerking is belangrijk om op te kunnen groeien tot een evenwichtige volwassene. De website wordt inhoudelijk beheerd door kinderrouwtherapeuten die aangesloten zijn bij Stichting Achter de Regenboog. Herinnerdingen.nl heeft gemiddeld 3.000 bezoekers per maand.

Stichting De Eenzame Uitvaart is een initiatief van dichter F. Starik. De stichting biedt een waardig en respectvol afscheid aan overledenen in Amsterdam en daarbuiten, die het ontbreekt aan familie, naasten of een sociaal netwerk. De stichting bereikt dit doel door het stimuleren van de aanwezigheid van een dichter of kunstenaar en benoemt een co÷rdinator die daartoe de benodigde contacten met dichters en gemeentelijke instellingen onderhoudt. Starik stelt als co÷rdinator zelfstandig de "Poule des Doods" samen, die uit zeer bekwame dichters bestaat. Eenzame Uitvaarten worden momenteel verzorgd in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

De jury let op het vernieuwende karakter, de mogelijke uitzonderlijkheid, de maatschappelijke importantie van het project en de aandacht voor persoonlijke keuzes van de individuele mens. Uit de 3 genomineerden zal het hoofdbestuur van Yarden Vereniging later dit jaar de winnaar kiezen. De winnaar krijgt 25.000 euro.

Terug naar archief...