DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 04-09-2008
OVERVERZEKERDE NEDERLANDERS

Nederlanders zijn de best verzekerde Europeanen. Niet alleen de uitvaartverzekering doet het hier buitengewoon goed. We kunnen ons verzekeren tegen alles en nog wat, tot en met vakantie tijdens de regen en een ramp op je huwelijksdag.


Nederlanders geven gemiddeld 12,3% van hun inkomen uit aan verzekeringen en staan bekend als de grootste 'oververzekeraars' van Europa. Verzekeraars ontvangen per inwoner gemiddeld 4000 euro per jaar, zo blijkt uit een jaarlijks onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

Kunnen Nederlanders niet zo goed tegen onzekerheid? Het verbond van Verzekeraars noemt Nederlanders 'risicomijdend' en 'zekerheidzoekend'. Een verklaring daarvoor is lastig. En is het niet in tegenspraak met onze eveneens bij velen bekend staande zuinigheid? Hoogleraar economische psychologie Fred van Raaij zegt in Trouw: "Die zuinigheid kan er juist wel een de oorzaak van zijn. Zuinige mensen staan niet graag voor onverwachte uitgaven, dus verzekeren ze zich tegen veel dingen om dat te voorkomen. Met als resultaat dat ze per saldo veel meer uitgeven dan strikt noodzakelijk is."

Over de zin of onzin van een uitvaartverzekering is al vaker geschreven. Enkele artikelen:
De (on)zin van een natura uitvaartverzekering
Consument betaalt tot 6.000 euro teveel voor uitvaartverzekering
(On)verzekerd doodgaan.

Terug naar archief...