DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 21-08-2008
KORTE FILM OVER EENZAME UITVAART NR 95

Studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben een film gemaakt over de ‘Eenzame Uitvaart’ van Heinz Frederik J. Vroon, gestorven op 82-jarige leeftijd.


Vroon was alleenstaand, gescheiden, had geen kinderen. Hij is op 14 mei van dit jaar gevonden in de gang van zijn woning. ‘De thuiszorg kreeg die middag geen gehoor. Verderop in de straat waren schilders aan het werk. Een van de schilders heeft zijn ladder tegen de woning geplaatst om naar binnen te kijken, waarop de politie werd gewaarschuwd die om 13.20 uur zijn overlijden vaststelde.’ Schrijft F. Starik op zijn weblog, dichter van dienst.

De film geeft een mooi beeld van een eenzame uitvaart, een initiatief dat niet genoeg geprezen kan worden, en dat in steeds meer steden navolging krijgt. De Stichting Eenzame Uitvaart is actief in Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en wellicht binnenkort ook in Almere. Een maatschappij die haar vereenzaamde doden een waardig afscheid geeft, is een zorgzame maatschappij. De film is hier te zien.

Terug naar archief...