DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 17-01-2002
MONIQUE RANG, EIGENAAR VAN WIKKELGOED UITVAARTTEXTIEL

Een tekening tussen de plooien

Haar oma is opgebaard in een wade van Wikkelgoed. En ook een goede vriendin heeft haar wade al besteld en klaarliggen. Monique Rang is eigenaar van een bedrijf dat lijkwaden ontwerpt en maakt. Rang: 'Een opbaring in een wade nodigt uit om naderbij te komen.'


Naam: Monique Rang
Leeftijd: 47
Beroep: Eigenaar van Wikkelgoed Uitvaarttextiel. Ontwerper en vervaardiger van waden en gewaden om in opgebaard en begraven of gecremeerd te worden.

1. Hoe bent u in de uitvaartwereld terechtgekomen?
Door een aantal gebeurtenissen in mijn leven en de vraag van een beginnend uitvaartonderneemster. Vanuit mijn belangstelling voor beeldende vormgeving en textiel is de behoefte gegroeid om waden en gewaden te gaan maken.

2. Wat zijn de mooie kanten van uw beroep?
Dat ik kan bijdragen in het optimaliseren van het proces van afscheid nemen en loslaten. Door de natuurlijke materialen en de zinvolle vormgeving wordt dat laatste afscheid ondersteund. Door de lossere manier van opbaren nodigt het uit om naderbij te komen, om er een bloem bij te leggen, een tekening tussen de plooien te schuiven. Voor mijzelf is het ook heel waardevol om te merken dat de producten van Wikkelgoed mensen stimuleren om over het sterven en het afscheid te praten.

3. Als uw zoon of dochter laat weten de uitvaartwereld in te willen, wat zegt u dan?
Fijn dat je een beroep hebt gevonden, waarbij je je gelukkig denkt te gaan voelen en zinvol bezig kunt zijn.

4. Wat zou u zijn geworden als u niet in dit vak terecht was gekomen?
Leerkracht beeldende vorming, wat ik nu ook nog ben.

5. Wat is uw mooiste ervaring?
Het was enorm bemoedigend om de positieve reacties te horen toen mijn oma was opgebaard in een wade van Wikkelgoed. Een andere heel bijzondere ervaring voor mij was het maken van een wade voor n van mijn beste vriendinnen. Zij is nog lang niet van plan ons te verlaten, maar heeft besloten nu alvast een wade aan te schaffen. Als de tijd daar is, is voor iedereen duidelijk hoe zij opgebaard wil worden.

6. Wat hoopt u nooit meer mee te maken?
Ik kan wel wat bedenken, maar voor mij is het belangrijk om ondanks of misschien dankzij deze 'nare' dingen een positieve levensinstelling te houden.

7. De dood betekent voor mij
Een nieuwe geboorte.
Terug naar archief...