DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 15-07-2008
WEBLOG VAN MARJANNE STAAL 19

Een triest verhaal

Een 74-jarige moeder kreeg een brief van de woningbouw uit de gemeente waar haar zoon woont, met het bevel om binnen tien dagen het huis van haar zoon leeg te halen. Zij wordt als erfgenaam hiervoor verantwoordelijk gesteld. Ze wist niet eens dat haar zoon overleden was…


Geschokt vertellen de moeder en haar dochter mij het verhaal. Dat de zoon bij de diverse instanties aangegeven had dat zijn moeder niet in staat zou zijn iets te kunnen regelen als hij kwam te overlijden. Over een zus had de zoon het al helemaal niet gehad, en de instanties waren blijkbaar blindelings op zijn woorden af gegaan.

Een medewerker van de Sociale Dienst die verantwoordelijk was voor de begrafenis zei nog moeite gedaan te hebben om het adres van de moeder te achter halen. Hij had toch nog een voicemail-bericht ingesproken bij de politie, daar was geen reactie op gekomen en hij had ook niet meer gebeld…

De zoon is begraven door de Sociale Dienst en ligt in een algemeen graf met drie andere vreemde mensen. Hier is niets meer aan te doen en het doet de moeder en de dochter verdriet dat hij bij wildvreemden in het graf ligt.

Ze besluiten het voor zichzelf zo goed mogelijk af te ronden en een steentje op het graf te laten plaatsen. Ook sturen zij een kaart rond naar familie, vrienden en bekenden om te vertellen dat hun zoon en broer, zonder dat zij op de hoogte waren gesteld en afscheid hadden kunnen nemen, twee maanden daarvoor overleden is. De begraafplaats en het grafnummer worden vermeld op de kaart, zo kan iedereen die dat wil toch nog bij hem langs gaan om afscheid te nemen.

Twee maanden na het overlijden en de begrafenis van haar zoon krijgt een moeder dit bericht via de woningbouw. Als de woningbouw het adres na twee maanden kan achterhalen, waarom de Sociale Dienst en de politie dan niet? Hoeveel moeite is hiervoor gedaan?

Een triest verhaal.

----------------------------------

Marjanne Staal werkt als zelfstandig uitvaartverzorgster in Zwolle. Ze vindt het mooi de ‘gewone’ en bijzondere voorvallen uit haar werk via dit weblog met anderen te kunnen delen. Ze hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan meer openheid omtrent alles rondom de dood en de uitvaart. Meer over haar manier van werken is te vinden op www.marjannestaal.nl.

Eerdere bijdragen van Marjanne:

Pieter
Moeder Aaltje
Kil
Nachtmerrie
Maartje
Wim
Weer samen
Vogel gevlogen
Limonadefles op graf
Moeke
Voorgesprek
Paul de Leeuw
Betrokken
Aangifte van overlijden
Onregelmatig
Laatste verzorging
Nagesprek

Terug naar archief...