DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 23-06-2008
KABBALA-GRAVEN IN UITVAARTMUSEUM

Vanaf 26 juni exposeert Pauline Prior haar fotoís die ze heeft genomen op de begraafplaats in de IsraŽlische stad Safed in Uitvaartmuseum Tot Zover. Op deze begraafplaats liggen vele vooraanstaande kabbalisten begraven.


Safed is ťťn van de vier Joodse heilige steden en het is de hoogst gelegen stad in IsraŽl. Het is vooral bekend als hoofdcentrum voor het Joods mysticisme, beter bekend als Kabbala. Dit is een religieus-filosofisch systeem met een spitituele signatuur, dat probeert inzicht te geven in de goddelijke natuur. Pauline Prior maakte begin 2008 een serie fotoís op en bij de begraafplaats.

De in Safed begraven Joodse heiligen (Tsaddiks) worden er vereerd. Door hun bezieling en kennis zijn ze in staat om ook na hun dood nog wonderen te verrichten. Hun blauw geschilderde graven worden dan ook bezocht om te bidden, kaarsen te branden en om hulp te vragen.

Uitvaartrituelen en de Joodse cultuur zijn twee belangrijke onderwerpen in het fotografisch werk van Pauline Prior. Ze is redacteur en vaste fotograaf van het vakblad De Begraafplaats Het Joods Historisch Museum kocht haar Joods Leven in Amsterdam, een serie van 300 foto's in een speciale driedimensionale presentatie.

Op de foto staat de entree van de begraafplaats. In de bomen hangen stukjes gebed in plastic zakjes.

www.paulineprior.nl
www.totzover.nl

Terug naar archief...