DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 24-05-2008
MAG IK DOOD

Het digitale kanaal Holland Doc houdt een themaweek met verschillende films over euthanasie. Nieuwe en oude films worden vertoond waaronder de geruchtmakende IKON-documentaire 'Dood op verzoek'. Het onderwerp is weer uiterst actueel nu staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid wil laten nagaan tegen welke problemen mensen aanlopen als ze te maken krijgen met vragen over levensbeëindiging.


De week gaat van start op zaterdag 24 mei met de première van de documentaire 'Mag ik dood' van Eveline van Dijck op Holland Doc. 'Mag ik dood' gaat in op het gebrek aan hulp voor chronisch psychiatrische patiënten met een doodswens.

Documentairemaakster Eveline van Dijck maakte de film naar aanleiding van de zelfdoding van haar zus Cathma, die na jaren van psychiatrische behandeling niet meer wilde leven. De documentaire vraagt aandacht voor een menswaardig levenseinde voor chronisch psychiatrische patiënten die het leven ondraaglijk vinden en liever willen sterven. Hun hulpvraag om te komen tot een menswaardig levenseinde wordt echter maar sporadisch ingewilligd.

Naast deze documentaire toont het digitale kanaal Holland Doc in de week van 24 tot en met 30 mei verschillende andere films die ingaan op het onderwerp euthanasie.

De documentaire 'Dood op verzoek' van Maarten Nederhorst bracht in 1994 voor het eerst het onderwerp euthanasie onder de aandacht van het grote publiek en leidde wereldwijd tot grote opschudding. Zelfs de paus reageerde. Zonder de film gezien te hebben liet hij weten 'Dood op verzoek' een ‘brute uitdaging en vernederende provocatie’ te vinden. De film gaat over Cees van Wendel de Joode, die lijdt aan een ongeneeslijke spierziekte. Hij heeft besloten dat hij wil sterven op een zelfgekozen moment. De documentaire volgt onder meer de bezoeken van de huisarts en de overwegingen van de dokter om mee te willen werken aan een verzoek om euthanasie. Ondanks het verbod van de paus aan alle katholieke landen om de film uit te zenden, werd 'Dood op verzoek' uiteindelijk in 27 landen op televisie vertoond.

In 'Dag allemaal' spreekt documentairemaker Jaap van Hoewijk met de kinderen en kleinkinderen van Marinus Deurloo die op 92-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Zijn familie blijft achter met veel vragen. Waarom maakte hij een eind aan zijn leven? Had hij het recht daartoe? En zou hij het hebben uitgesteld als er een pil van Drion was geweest?

Voor de driedelige documentaire 'Regie over eigen leven en sterven' filmde Rob Hof bijna twee jaar lang op de afdeling oncologie van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate. Hij volgde daar zes patiënten vanaf de diagnose tot aan hun dood.

Nergens ter wereld zijn de dilemma's rond de dood zo openlijk bespreekbaar als in Nederland. Maar dit maakt de vragen niet minder beladen. De Tegenlicht documentaire 'Slotakkoord, sterven in Nederland' van Eugène Paashuis volgt de onderhandelingen tussen de arts, familie en patiënt in verpleeghuis Tabitha in Amsterdam.

Eveline van Dijck houdt voor Holland Doc een weblog bij waarop zij inzicht biedt in de ‘making of’ van de documentaire 'Mag ik dood'. Deze weblog is te vinden op www.magikdood.nl. Daarnaast is er op de website van Holland Doc een speciaal dossier aangelegd dat meer informatie en documentaires biedt.

‘Mag ik dood’ wordt op 4 juni 2008 uitgezonden door HUMAN op Nederland 2 om 23.20 uur.
Op 10 juni vindt de herhaling plaats, om 14.00 uur op Nederland 2.

Terug naar archief...