DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-01-2002
MARJON KLAASSEN, UITVAARTONDERNEMER

'Dat kan ik beter'

'Hoe was mijn vader terechtgekomen in dat akelige rouwcentrum? Wie had mijn vader aangekleed? Wie had hem in die kist gelegd?' Marjon Klaassen was niet echt blij over de wijze waarop de uitvaart van haar vader plaatsvond. Mede hierdoor nam ze het besluit zelf uitvaartondernemer te worden.


Naam: Marjon Klaassen
Leeftijd: 44
Beroep: uitvaartondernemer

1. Hoe bent u in de uitvaartwereld terechtgekomen?
Na het overlijden van mijn vader werd ik voor het eerst van dichtbij geconfronteerd met de uitvaartwereld. De man die was ingeschakeld was alles al aan het regelen nog voordat ik mijn moeder kon condoleren. Binnen drie kwartier was hij weer weg. Doordat het allemaal zo snel 'geregeld' was, ontdekten we pas later dat mijn vader in een spaanplaatkist terecht was gekomen. Dat was totaal niet kloppend bij de man die mijn vader was. Mijn vader had immers het grootste deel van zijn leven met hout gewerkt, hij was een ware houtkunstenaar geweest. In de schuur bij ons lagen altijd dikke planken eikenhout, waaruit hij de mooiste meubels en andere voorwerpen toverde.
Bovendien ontdekte ik allerlei onbekende schakels in het hele proces: hoe was mijn vader terechtgekomen in dat akelige rouwcentrum? Wie had mijn vader aangekleed? Wie had hem in die kist gelegd?
Bij mij kwam al snel de gedachte op dat ik dat allemaal zelf veel beter zou kunnen. Zeven jaar nadat mijn vader was overleden, opende ik mijn eigen bedrijf in Zwolle.

2. Wat zijn de mooie kanten van uw beroep?
Als iemand overlijdt ontmoet je de naasten in een uiterst kwetsbare situatie. Mensen zijn vaak heel echt, hebben weinig meer hoog te houden. Daardoor ontstaat vaak heel mooi contact waardoor het afscheid beter ingevuld kan worden.

3. Als uw zoon of dochter laat weten de uitvaartwereld in te willen, wat zegt u dan?
Dat het een fantastisch mooi beroep is. Dat er vele kanten aan zitten. Dat je als beroepsoefenaar daarin veel kunt leren over het leven.

4. Wat zou u zijn geworden als u niet in dit vak terecht was gekomen?
Ik vind het bijzonder prettig dit vak te combineren met activiteiten die hierop aansluiten. In november 2001 heb ik een boek geschreven over mijn werk op basis van de 5 jaar ervaring in dit vak. Het was bijzonder inspirerend om te doen en ik ben van plan om een tweede boek te gaan schrijven. Bovendien zijn we op dit moment een nieuwe opleiding aan het opzetten voor uitvaartbegeleider. De opleiding start in september 2002. Ik heb geruime tijd gewerkt in het onderwijs en op een cursusinstituut. Het is heel bijzonder en uitdagend om deze ervaringen te combineren met mijn ervaring als uitvaarondernemer.

5. Wat is uw mooiste ervaring?
De kleine veelzeggende gebaren. Mijn boek staat vol voorbeelden.

6. Wat hoopt u nooit meer mee te maken?
Natuurlijk kom je soms voor heel onverwachte situaties te staan. In dit vak heb ik geleerd dat je maar n ding te doen hebt als je een probleem tegenkomt en dat is 'het oplossen'.

7. De dood betekent voor mij
Een mysterie.

uitvaartinfo@marjonklaassen.nl
Terug naar archief...