DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-05-2008
ZORGVLIED GEEFT HAAR VERLEDEN TOEKOMST

Verleden en heden vinden elkaar op Zorgvlied. Deze week heeft wethouder R. Pols van Amstelveen de originele zilveren troffel aangeboden gekregen, waarmee in 1869 Burgemeester Wiegel de eerste steen metselde van het markante kantoor van begraafplaats Zorgvlied.


Met deze handeling werd het startsein gegeven voor een uniek project: het letterlijk schrijven van de geschiedenis van Zorgvlied. Hiervoor werkt Zorgvlied nauw samen met het gemeentearchief Amsterdam. Margriet de Roever, auteur van De begraafplaatsen van Amsterdam zal bij de overhandiging van de zilveren troffel een voordracht houden over de tot nu toe bekende historische feiten rond Zorgvlied.

Voor de tot standkoming van het boek zal een beroep worden gedaan op het publiek om onbekend fotomateriaal, prenten, knipsels, artikelen, anekdotes en persoonlijke herinneringen op te sturen. Hiervoor start binnenkort een advertentiecampagne en wordt een oproep op www.zorgvliedonline.nl geplaatst.

Op 16 maart 2003 kwamen alle toen nog in leven zijnde (oud) burgemeesters van Amstelveen samen op Zorgvlied om er een plaquette te onthullen. Met deze handeling onderstreepten zij de wens om de oude grandeur en allure van Zorgvlied te herstellen. Sindsdien hebben achter en voor de schermen tal van activiteiten plaats gehad. De begraafplaats is gedigitaliseerd, alle grafbestanden zijn nagelopen en daar waar nodig gecorrigeerd, een beeldkwaliteitplan is opgesteld en momenteel in uitvoering. Daar waar renovaties nodig zijn, worden deze uitgevoerd.

Het plan is om in 2010 Zorgvlied weer de allure van weleer terug te geven gestoeld op de hedendaagse wensen en verwachtingen. Tegen die tijd moet het historische boek over een van de mooiste begraafplaatsen van Nederland ook klaar zijn.

Terug naar archief...