DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 09-05-2008
WEBLOG VAN MARJANNE STAAL 17

Laatste verzorging

Het wassen en kleden van een overledene wordt door veel mensen nog ‘het afleggen’ genoemd. Ik gebruik liever de woorden ‘de laatste verzorging’, wat voor mij een vriendelijke klank heeft. Daarbij zegt het ook precies wat je doet als je het lichaam van een overledene de laatste zorg geeft. Niet meer en niet minder, er is niets engs aan. Wassen en kleden, niets opstoppen of dichtnaaien, dat zijn achterhaalde methodes die niet nodig zijn.


De laatste verzorging is de eerste stap na het overlijden en ik vind het altijd weer mooi als ik dat samen met de naasten van een overledene mag doen. Het dode lichaam verzorgen houdt in dat je met je eigen handen voelt en ervaart dat iemand dood is. Dat je voelt dat het lichaam langzaam koud wordt en slap is. Dat het alleen nog maar het lichaam is.

Niet altijd is de familie in staat om het zelf te doen, dan doe ik het samen met een collega. Voor iemand die zijn moeder nog nooit bloot heeft gezien tijdens haar leven, kan de stap te groot zijn om haar na het overlijden te wassen en te kleden. Ik nodig de familie dan wel uit om er bij te blijven, ik leg ze uit wat ik ga doen en vraag ze mee te helpen als ze daar behoefte toe voelen. Vaak komen ze gaandeweg de verzorging dichterbij en nemen ze toch een aantal dingen over. Dan doen ze zelf de sokken aan of helpen met de broek aantrekken. Of ze willen dan toch wel het gezicht en de armen van hun moeder met haar eigen bodylotion insmeren en haar haren kammen.

Regelmatig gebeurt het dat ik zelf begin met de verzorging en dat de familie dan bij de deur staat toe te kijken. Aan het einde van de verzorging ben ik degene die bij de deur staat en dan heeft de familie het overgenomen. Het geeft me een goed gevoel dat ik die mensen een stukje verder heb mogen begeleiden om over de angst voor het dode lichaam heen te stappen. En over het algemeen vinden de nabestaanden het waardevol dat ze dit hebben kunnen doen.

Het vraagt weliswaar meer tijd om nabestaanden op deze manier te begeleiden dan als ik zelf de verzorging zou doen. Maar uiteindelijk levert het veel meer voldoening op, zowel voor de nabestaanden als voor mijzelf.

----------------------------------

Marjanne Staal werkt als zelfstandig uitvaartverzorgster in Zwolle. Ze vindt het mooi de ‘gewone’ en bijzondere voorvallen uit haar werk via dit weblog met anderen te kunnen delen. Ze hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan meer openheid omtrent alles rondom de dood en de uitvaart. Meer over haar manier van werken is te vinden op www.marjannestaal.nl.

Eerdere bijdragen van Marjanne:

Pieter
Moeder Aaltje
Kil
Nachtmerrie
Maartje
Wim
Weer samen
Vogel gevlogen
Limonadefles op graf
Moeke
Voorgesprek
Paul de Leeuw
Betrokken
Aangifte van overlijden
Onregelmatig

Terug naar archief...