DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-04-2008
LIJK VAN HEILIGE PADRE PIO TREKT VEEL BEKIJKS

Al tienduizenden mensen hebben in het Italiaanse dorp San Giovanni Rotondo het lichaam van Padre Pio aanschouwd. De volksheilige werd woensdag ter gelegenheid van zijn 40ste sterfdag vanuit zijn tombe overgebracht naar een speciaal vervaardigde, 600 kilo wegende glazen reliekhouder.


In de crypte van het klooster van Santa Maria delle Grazie is hij, in gewijd gewaad en met een siliconen masker, tot september volgend jaar te zien. Al 800.000 gelovigen meldden zich aan voor een bezoek.

De kapucijner monnik Padre Pio (1887-1968) werd al bij leven vereerd als wondergenezer en drager van de stigmata, de kruiswonden van Jezus. In beide handen had hij een bloedend gat en in zijn zij een snee. Nu is hij het voorwerp van een massacultus, die de Italiaanse grenzen ver overschrijdt. In 2002 werd hij heilig verklaard.

Om te voldoen aan de groeiende behoefte bij gelovigen om ook het fysieke lichaam van heiligen te kunnen aanschouwen, heeft het Vaticaan het oeroude gebruik van de uitstalling van heiligenlijken, in ere hersteld. Als in ogenschouw wordt genomen hoe goed de padre eruit ziet, 40 jaar naar zijn dood, dan is enige twijfel naar zijn heiligheid geheel misplaatst. Want zei bisschop Vittorio Ottaviani, lid van het kapittel van de Sint Pieter, niet op 27 augustus 1988, toen bleek dat het lichaam van Pius X 69 jaar na zijn begrafenis nog geen enkel teken van ontbinding vertoonde: "Pius X is in 1954 heilig verklaard, en een heilige blijft ongeschonden, want het is de zonde die ontbindt."

Overigens was/is de familie van Padre Pio tegen de opgraving (begin maart) en tentoonstelling van de overledene. Maar sinds Padre Pio heilig is verklaard is het lichaam blijkbaar eigendom van de kerk geworden. Zijn stigmata zijn echter inmiddels verdwenen.

Mag er aan zijn heiligheid niet worden getwijfeld, over zijn stigmata is het laatste nog niet gezegd. Eind vorig jaar dook in de Vaticaanse archieven een verklaring op van een apotheker die regelmatig bestellingen kreeg van Padre Pio. Onder strikte geheimhouding leverde deze vrouwelijke apotheker carbolzuur en grote hoeveelheden insecticiden. Zuur veroorzaakt wonden en insecticiden werken pijnstillend. De apotheker had twijfels over de stigmata en meldde de leveringen bij haar bisschop. Het Vaticaan onderzocht dit vr de heiligverklaring van de padre. Conclusie: de carboltheorie verklaart de stigmata niet.

Zie: ook.

Terug naar archief...