DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-04-2008
CREMATIESCHIP

Uitvaartonderneemster Denise van de Ven ontwikkelde ooit het idee van de cremobiel, volgens eigen zeggen 'een mobiel crematorium, dat achter aan de auto kan worden gehaakt. Niet groter dan een caravan en makkelijk voor iedereen mee te nemen.' Het is er nooit van gekomen. In Japan wordt nu onderzocht of een varend crematieschip mogelijk is.


Japan gaat op zoek naar alternatieven voor het 'gewone' begraven en cremeren, omdat de uitvaartkosten erg hoog zijn en er wachtlijsten zijn voor graven. Het alternatief: De Somaru, een cruiseschip met alle voorzieningen voor een passend afscheid op zee. Het schip is 26 ton zwaar en heeft een afscheidsruimte en vier crematoria aan boord.

In Japan overlijden jaarlijks ongeveer 1.08 miljoen mensen. Dat aantal zal de komende jaren verder stijgen tot 1,76 miljoen in 2036. Het crematiepercentage in Japan is bijna 100 procent. In de stedelijke gebieden zitten de bestaande crematoria aan de top van hun capaciteit. Men verwacht daarom de komende jaren een chronisch tekort aan crematiecapaciteit. Probleem bij de constructie van nieuwe crematoria zijn de hoge kosten en het verzet van omwonenden.

Een commissie van deskundigen heeft in opdracht van de Japanse Nippon Foundation het concept onderzocht. In een rapport van meer dan 150 pagina’s worden alle aspecten van het crematieschip onder de loep genomen. De commissie ziet een aantal voordelen. Zo is het makkelijk een crematieschip te ontmantelen als de crematiepiek weer voorbij is. Crematoria aan boord van schepen zijn bovendien goedkoper in aanleg, leggen geen beslag op dure grond en zijn mobiel. Dat laatste is belangrijk, gezien de bezwaren die omwonenden altijd hebben bij de bouw van een crematorium.

Bron: uitvaartmedia.com
Zie ook: Hoe is het... met de cremobiel?

Terug naar archief...