DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-01-2002
SCHRIJVENDE UITVAARTONDERNEMERS

Jammer dat de gemiddelde uitvaartondernemer geen schrijver is. Er zijn nu eenmaal beroepsgroepen waar de meeste mensen graag eens een kijkje achter de schermen zouden willen nemen. En daar hoort de uitvaartwereld ook bij. Niet voor niets waren en zijn open dagen van begraafplaatsen en vooral crematoria zeer populair. Leuk een kijkje in de ovenruimte nemen. Als de belevenissen van een uitvaartondernemer dan ook nog eens op meeslepende wijze zijn opgeschreven, dan is succes verzekerd.

Ik ken eigenlijk maar één boek op dat gebied: Ondergronds. Levensberichten uit het uitvaartwezen van de Amerikaanse uitvaartondernemer en dichter Thomas Lynch.

'Elk jaar begraaf ik een paar honderd van mijn stadsgenoten. Nog eens twee of drie dozijn breng ik naar het crematorium. Ik verkoop lijkkisten, grafkelders en urnen voor de as. Ik doe tevens in grafstenen en grafmonumenten. Bloemen verkoop ik in commissie.' Zo begint Ondergronds, om de lezer vervolgens in twaalf verhalen te vertellen over het familiebedrijf, over zijn dagelijkse bezigheden, zijn gedachten over leven en dood, zijn dode en rouwende stadsgenoten. Mooi geschreven. Soms poëtisch en filosofisch, soms prozaïsch.

Een Nederlandse versie van Ondergronds is er nog niet. Wel verscheen onlangs Tijd voor de dood van de Nederlandse uitvaartonderneemster Marjon Klaassen. Ook een boek van een uitvaartondernemer, maar niet bedoeld om de lezer op literaire en aangename wijze te onderhouden over leven en dood, maar, zoals de ondertitel aangeeft, als 'Handreiking voor een persoonlijke uitvaart'. Klaassen beschrijft stap voor stap de verschillende momenten rond het overlijden en de uitvaart en geeft talloze voorbeelden hoe een uitvaart persoonlijker kan worden gemaakt. Ze put daarbij ruimschoots uit haar eigen praktijk, beschrijft uitvaarten die ze gedaan heeft.

Zeker voor mensen die nog steeds denken dat een kist niet zelf gedragen mag worden, dat afleggen alleen maar door professionals mag gebeuren en dat de uitvaartondernemer het altijd het beste weet, is dit boek zeer aan te raden. Klaassen is een zogenaamde uitvaartvernieuwer, voor Klaassen betekent dit onder andere dat 'de eigen creativiteit van mensen de bron vormt bij een afscheid'.

Nu nog de Nederlandse versie van Ondergronds. Klaassen laat elders op deze pagina weten aan een tweede boek te willen beginnen. Na het handboek nu een verhalenbundel?
(Anja Krabben, foto: Hanneke van Lunteren)

Marjon Klaassen, Tijd voor de dood. Handreiking voor een persoonlijke uitvaart verscheen bij Elsevier gezondheidszorg. ISBN 90 352 2427 2. € 17,92.

Ondergronds van Thomas Lynch is ook nog steeds verkrijgbaar. Het verscheen in 1997 bij uitgeverij Vassallucci. ISBN 90 500 0066 5. € 18,95.
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Tineke Bierhuis schreef op 16-1-2002:
De afgelopen dagen heb ik het heldere boek van Marjon gelezen. Eigenlijk is het fijn wanneer veel mensen dit boek gaan lezen om veel mogelijkheden rondom een uitvaart vorm te geven die bij de overledene en de nabestaanden past. Marjon geeft aan wat zij in de praktijk is tegen gekomen. Mijn ervaring als uitvaart adviseur is dat veel mensen niet weten wat er allemaal mag en kan in deze tijd. Dat je zelf aangifte mag doen, dragen van de overledene kortom bijna alles kan zelf door de familie worden uitgevoerd. Wellicht voor veel mensen fijn te weten en dat je dan coaching krijgt van een uitvaartbegeleider is natuurlijk een mooie ervaring. Ik denk dat veel mensen die een persoonlijke bijdrage leveren aan een uitvaart al een eind opweg zijn in de verwerking van hun rouwproces.