DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-04-2008
VIRTUEEL EEN KAT MUMMIFICEREN

Het Rijksmuseum van Oudheden presenteert vanaf 24 april a.s. de nieuwe familietentoonstelling ‘Dierenmummies’. Met 2000 jaar oude mummies van katten, slangen en krokodillen, röntgenbeelden, CT-scans, spellen (virtueel een kat mummificeren) en films.


‘Dierenmummies’ is een tentoonstelling waar kinderen, ouders, opa’s en oma’s, iedereen dus, veel over de Egyptische dierenwereld en de rol van dieren in religie en rituelen kan ontdekken. Bezoekers kunnen raden welke dieren de Egyptenaren zoal kenden door dierenhuiden te voelen en met een scanspel onderzoeken wat er in de mummies zit.

Egyptische dierenbeeldjes, afbeeldingen op reliëfs en papyri, opgezette dieren en skeletten geven een beeld van hoe de dieren er in de tijd van de farao’s uit zagen. Te zien zijn onder andere mummies van een baviaan, katten, slangen, vissen en krokodillen. Ook is er een kijkje in een gereconstrueerd massagraf van katten- en ibismummies en kan met een computerspel virtueel een kat gemummificeerd worden.

In een ‘mummificatietent’ wordt uitgelegd waarom welke diersoorten in het oude Egypte gemummificeerd werden en hoe. De wijze van mummificeren verschilde per dier. Een stier werd vaak uitgebreid gebalsemd en ontdaan van organen. Vogels werden daarentegen gewoon in een vat met hars of pek gedoopt. Enkele van de gemummificeerde dieren waren heilige dieren of huisdieren die voor de eeuwigheid bewaard moesten blijven, maar in de meeste gevallen waren de mummies een offer aan de goden.

In 1999-2003 zijn van alle 73 dierenmummies van het museum in het Academisch Medisch Centrum (Amsterdam) röntgenopnamen gemaakt. Speciaal voor de tentoonstelling zijn onlangs zeven mummies ook met een CT-scanner onderzocht. Een kijkje in de binnenkant van de mummies levert vaak leuke en wonderlijke verrassingen op. Zo blijken sommige mummies enkele botjes of slechts zand te bevatten, en andere juist meerdere dieren. In de tentoonstelling kan de bezoeker met een druk op de knop overschakelen van de mummie naar het bijhorende scanbeeld of skelet.

Bij de tentoonstelling verschijnt het full colour boekje ‘Dierenmummies’ (11,95 Euro, 64 pag., ISBN 978-90-71201-18-9). Ook zijn er speciale familierondleidingen op zondagmiddag, een spel op www.dierenmummies.nl, een dierenroute over afdeling ‘Egyptenaren’ en activiteiten tijdens de schoolvakanties. De museumshop heeft een speciaal dierenassortiment. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 maart 2009. Het Rijksmuseum van Oudheden is te vinden aan Rapenburg 28 te Leiden.

Terug naar archief...