DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-01-2002
YARDEN WIL STIER HERMAN REDDEN

Uitvaartverzekeraar yarden
Yarden wil de stier Herman kopen, zo meldt www.uitvaartmedia.com. De site schrijft: 'Yarden heeft voorgesteld de kosten voor de verzorging van de laatste dagen van stier Herman te betalen op voorwaarde dat de stier na zijn dood naar het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden gaat. Als tegenprestatie wil Yarden gebruik maken van Herman in publiciteitsuitingen.' De werkelijkheid blijkt iets anders.


Het leven van Herman, die in 1990 als eerste genetisch gemanipuleerde stier ter wereld kwam, loopt gevaar, zo meldden kranten deze week. Het noodlijdende biotechnologiebedrijf Pharming, dat het dier verzorgt, heeft laten weten Herman te willen doden. Het bedrijf verkeert in surseance van betaling. De zorg van Herman moet daarom worden beŽindigd om een eventuele doorstart van het bedrijf mogelijk te maken. Herman zou dan vervolgens worden opgezet en verder door het leven gaan als museumstuk in het natuurmuseum Naturalis in Leiden.

'Maar als er iemand opstaat die de kosten wil betalen, werken we daar graag aan mee,' liet een woordvoerder deze week in de Volkskrant weten. De verzorging van Herman kost ongeveer 45 duizend euro per jaar. Het dier heeft vermoedelijk nog zeker vijf jaar te leven voordat de natuurlijke dood zich aandient.

En nu heeft Yarden dus een bod gedaan op Herman, zo laat uitvaartmedia.com weten. "Dat is juist," zegt Patrick Buch van Buch & Partners Communicatieadviseurs, de officiŽle woordvoerders van Yarden als het om Herman gaat. "Maar over het verhaal dat Yarden gebruik wil maken van Herman in publiciteitsuitingen, heb ik mij vreselijk geÔrriteerd. Het heeft geloof ik ook in de Volkskrant gestaan. Het klopt helemaal niet. Uiteraard krijgen we een stukje publiciteit hiermee en als het allemaal doorgaat willen we ook bij de stallen van Herman een bordje hebben waarop staat dat Yarden de verzorging van Herman financiert, maar dat is alles."

"Ook klopt het niet dat Herman nŠ zijn dood naar Naturalis gaat," vervolgt Buch. "Dat is nu nog helemaal niet zeker en ook nog helemaal niet aan de orde. Nee, het is de bedoeling dat Herman op het terrein van Naturalis verzorgd wordt, er komen stallen op het terrein van het museum."

Overigens is nog niets zeker. Yarden praat op dit moment met Pharming en Naturalis, maar is niet de enige partij die Herman wil 'adopteren'. Buch: "Er zijn nog meer partijen, bedrijven en particulieren die een stichting willen oprichten. Ook moet goed gekeken worden hoe het met de vergunningen staat."

Als het allemaal doorgaat - "en we hopen eind deze week daar meer over te weten," zegt Buch - dan komen de koeien Bella en Holly gezellig mee met Herman. "Want op hen schijnt Herman zeer gesteld te zijn."

11-1-02: Uitvaartmedia.com laat weten dat ze het bericht inmiddels hebben aangepast aan de werkelijkheid.
Terug naar archief...