DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-03-2008
WEBLOG VAN TINY SCHOOL 16

Moeder van goede vriend

Gedurende de jaren 1974 -1980 heb ik bijna wekelijks een disco-avond verzorgd in De Petjesbar in mijn geboorteplaats Overlangel. Tijdens de gloriejaren mochten wij (vrienden met wie ik deze avonden draaide) zo’n 250 tot 300 bezoekers per zondagavond verwelkomen. Vele liefdes zijn toen opgebloeid en ook weer uitgemaakt met de muziek van Peter Maffay (Du), Jane Birkin en Serge Gainsbourgh (Je t’aime moi non plus), Boney M, the Police, the Tramps, Rubettes, Tavares en nog vele nu nog bekende disco-artiesten.


Met mijn vrienden heb ik nog steeds regelmatig contact en daarom werd ik ook gevraagd om de familie te begeleiden bij het laatste afscheid toen van één van hun moeder overleed. In de meeste gevallen ken ik de familie en de overledene niet vooraf, daarom was het nu wel speciaal dat ik hen, die ik al vele jaren ken, mocht begeleiden. Wie moeder was, waar zij gewoond en geleefd had en hoe haar leven was verlopen, wist ik uit eigen ervaring en zo konden vele herinneringen worden opgehaald worden, die voor mij ook herinneringen waren.

Moeder had aangegeven dat zij een kerkelijk uitvaart wenste en dat zij aansluitend bijgezet wilde worden in het graf van haar eerste echtgenoot, de vader van mijn vriend en zijn broers en zus. Die eerste echtgenoot heb ik dus ook gekend, al was hij al dertig jaar geleden overleden. Bij het huwelijk van moeder met haar tweede man ben ik ook geweest.

In goede samenwerking met de uitvaartleidster, de pastor, de avondwakegroep en de koren hebben we de uitvaartdiensten kunnen samenstellen met veel inbreng van de kinderen en de kleinkinderen. De inbreng in beide diensten en deze ook zo te laten verlopen dat een ieder zich in kon herkennen was zeer fijn. Pastor en avondwakegroep stelden zich open op en dat heb ik helaas wel eens anders meegemaakt. Compliment voor deze mensen!

Tussen overlijden en uitvaartdienst ben ik elke dag bij de familie geweest en er is gelachen en gehuild. Ieder op zijn of haar eigen manier heeft in meer of mindere mate meegewerkt aan het afscheid. Tekstboekje samenstellen, tekst voor rouwkaart en gedachtenisprentje, koffietafel, bloemen, zorg voor stiefvader (die na dertig jaar zijn vrouw verloor) et cetera. Ik heb het als een voorrecht ervaren om mijn vriend, zijn echtgenote, hun kinderen en de verdere familie ook op deze wijze te mogen begeleiden en steunen. Niet alleen de fijne momenten meemaken (zoals bovengenoemde disco tijd of tijdens huwelijksjubilea of verjaardagen of barbecue-avond) maar ook tijdens droevige momenten.

Ik heb bij dit afscheid niet zozeer gewerkt als ceremonieleider. Ik ben niet voorgegaan in de afscheidsviering, maar ben (hopelijk) de steun op de achtergrond geweest.

-----------------------

Tiny School woont in Noord-Limburg en als ritueelbegeleider bij afscheid werkzaam in heel Nederland. Ook Nederlanders die net over de grens in Duitsland wonen kan hij ten dienste zijn. Hij wil nabestaanden behulpzaam zijn met het op hun eigen manier en volgens hun eigen levensovertuiging vorm en inhoud te geven aan de afscheidsplechtigheid.

Eerdere bijdragen van Tiny:
My way
Voorbereiding
Vakantie
Bol wol en antraciet
Rouw op je dak
Wie beoordeelt uiteindelijk mijn kundigheid?
Lees dit boek
Standaard en toch niet standaard
Precies B.
De grens over
Indisch feestje
Uitvaartcongres
Ook op de radio!
Slechte weersomstandigheden

Terug naar archief...