DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-03-2008
WEBLOG VAN MARJANNE STAAL 15

Aangifte van Overlijden

“Wilt u misschien zelf de Aangifte van Overlijden doen bij de Gemeente?” Deze vraag stel ik aan de nabestaanden als ik voor een familie een uitvaart verzorg. Ik leg dan uit dat ík de aangifte kan doen, maar dat de aangever ook iemand van de familie kan zijn. Dat het soms een goed gevoel kan geven als één van de nabestaanden de aktes gaat tekenen.


Als de echtgeno(o)t(e) of de kinderen zelf aangifte willen gaan doen, dan zorg ik ervoor dat alle benodigde papieren bij de ambtenaar van de burgerlijke stand komen te liggen. Ik maak dan een afspraak voor de familie op welk tijdstip zij de akte kunnen komen tekenen. Dan hoeven zij niet in de centrale hal te gaan zitten wachten tussen de rest van het publiek, dat over het algemeen voor andere zaken komt als een paspoort of rijbewijs.

Een compliment voor de ambtenaren van het Overlijdensloket van de Gemeente Zwolle, zij besteden altijd ruim de tijd aan familieleden die zelf aangifte komen doen en zij hebben alle tijd en aandacht - met een kopje koffie - voor hun verhaal. Over het algemeen geeft het de familieleden een heel goed gevoel dat ze dit stuk zelf hebben gedaan.

Vorige week raakte ik in gesprek met Henny van de burgerlijk stand en zij vertelde dat die morgen twee zoons aangifte kwamen doen van het overlijden van hun stiefvader, die na 31 jaar huwelijk met hun moeder overleden was. Hun bejaarde moeder, die slechthorend was, was meegekomen. Tijdens het doornemen van de akte kwam naar voren dat hun overleden stiefvader eerder getrouwd was geweest zonder dat hun moeder dat wist. Geschrokken keken de zoons hun moeder aan, maar zij had door haar slechte gehoor niets gehoord. Samen overlegden zij of zij hun moeder, die zo verdrietig en aangeslagen was, hiermee wel moesten belasten. Hun stiefvader had 31 jaar verzwegen dat hij eerder getrouwd was geweest! Zachter pratend vroegen zij vol ongeloof meer informatie aan Henny, die hen adviseerde om dit nu te laten rusten en zich eerst te richten op de uitvaart. Het ging allemaal langs de moeder heen.

Gelukkig is bovenstaand voorbeeld een uitzondering en de ervaring van nabestaanden die zelf aangifte van overlijden deden, was dat zij daar over het algemeen een goed gevoel over hadden. Als een vader aangifte van de geboorte van zijn zoon heeft gedaan, kan het toch mooi zijn dat de zoon de aangifte van het overlijden van zijn vader doet.

----------------------------------

Marjanne Staal werkt als zelfstandig uitvaartverzorgster in Zwolle. Ze vindt het mooi de ‘gewone’ en bijzondere voorvallen uit haar werk via dit weblog met anderen te kunnen delen. Ze hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan meer openheid omtrent alles rondom de dood en de uitvaart. Meer over haar manier van werken is te vinden op www.marjannestaal.nl.

Eerdere bijdragen van Marjanne:

Pieter
Moeder Aaltje
Kil
Nachtmerrie
Maartje
Wim
Weer samen
Vogel gevlogen
Limonadefles op graf
Moeke
Voorgesprek
Paul de Leeuw
Betrokken

Terug naar archief...