DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-06-2001
ROUWSTOET VOOR JONGEREN

Afgelopen zaterdag was het verkeer op knooppunt Hoevelaken rond 4 uur 's middags enige tijd ontregeld vanwege een honderd rouwauto's sterke rouwstoet. Jongeren en uitvaartondernemers trokken ten strijde tegen de doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren: verkeersongelukken.

Elk jaar komen gemiddeld 250 jongeren, in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, om in het verkeer. Dit zijn vier keer zoveel slachtoffers als het gemiddelde aantal verkeersdoden in andere leeftijdsgroepen. Het grote aantal verkeersdoden onder jongeren is grotendeels het gevolg van onervarenheid, onvoorzichtigheid en overschatting van de eigen rijvaardigheid.

Team Alert, een groep van twee jongens en drie meiden tussen de 17 en 21 jaar dat aandacht vraagt voor verkeersveiligheid en jongeren, meent dat goede voorlichting veel verkeersongelukken kan helpen voorkomen. Een groot deel van de huidige voorlichtingscampagnes bereikt jongeren echter niet of niet effectief genoeg. Team Alert probeert hier verandering in te brengen. Zij willen bij leeftijdgenoten het onderwerp verkeersveiligheid onder de aandacht brengen. Het initiatief wordt ondersteund en financieel mogelijk gemaakt door Tineke Netelenbos, minister van Verkeer en Waterstaat.

Team Alert is vanaf augustus 2000 bezig om op een eigenwijze en directe manier jongeren bewust te maken van hun gedrag in het verkeer, onder andere door het plaatsen van signaalpalen op plekken waar jongeren in het verkeer zijn omgekomen.

Zaterdag vond een volgende publiciteitsstunt plaats. Vanuit vier verschillende hoeken in Nederland reden in totaal honderd rouwauto's richting knooppunt Hoevelaken, waar de auto's rond 16.00 uur aankwamen en een kruis vormden. Elke rouwauto stond voor één jong verkeersslachtoffer van het afgelopen jaar. Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) verleende haar medewerking en begeleidde de stoet met motoragenten.

Tevens organiseerde Team Alert zaterdag in Amersfoort het StopConcert, om een statement te maken tegen de vele verkeersongelukken onder jongeren: NO MORE X-IDENTS. Diverse bands en bekende Nederlanders maakten hun opwachting.

www.teamalert.nl

Terug naar archief...