DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-06-2001
ROUWSTOET VOOR JONGEREN

Afgelopen zaterdag was het verkeer op knooppunt Hoevelaken rond 4 uur 's middags enige tijd ontregeld vanwege een honderd rouwauto's sterke rouwstoet. Jongeren en uitvaartondernemers trokken ten strijde tegen de doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren: verkeersongelukken.

Elk jaar komen gemiddeld 250 jongeren, in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, om in het verkeer. Dit zijn vier keer zoveel slachtoffers als het gemiddelde aantal verkeersdoden in andere leeftijdsgroepen. Het grote aantal verkeersdoden onder jongeren is grotendeels het gevolg van onervarenheid, onvoorzichtigheid en overschatting van de eigen rijvaardigheid.

Team Alert, een groep van twee jongens en drie meiden tussen de 17 en 21 jaar dat aandacht vraagt voor verkeersveiligheid en jongeren, meent dat goede voorlichting veel verkeersongelukken kan helpen voorkomen. Een groot deel van de huidige voorlichtingscampagnes bereikt jongeren echter niet of niet effectief genoeg. Team Alert probeert hier verandering in te brengen. Zij willen bij leeftijdgenoten het onderwerp verkeersveiligheid onder de aandacht brengen. Het initiatief wordt ondersteund en financieel mogelijk gemaakt door Tineke Netelenbos, minister van Verkeer en Waterstaat.

Team Alert is vanaf augustus 2000 bezig om op een eigenwijze en directe manier jongeren bewust te maken van hun gedrag in het verkeer, onder andere door het plaatsen van signaalpalen op plekken waar jongeren in het verkeer zijn omgekomen.

Zaterdag vond een volgende publiciteitsstunt plaats. Vanuit vier verschillende hoeken in Nederland reden in totaal honderd rouwauto's richting knooppunt Hoevelaken, waar de auto's rond 16.00 uur aankwamen en een kruis vormden. Elke rouwauto stond voor één jong verkeersslachtoffer van het afgelopen jaar. Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) verleende haar medewerking en begeleidde de stoet met motoragenten.

Tevens organiseerde Team Alert zaterdag in Amersfoort het StopConcert, om een statement te maken tegen de vele verkeersongelukken onder jongeren: NO MORE X-IDENTS. Diverse bands en bekende Nederlanders maakten hun opwachting.

www.teamalert.nl

Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


Misz Rouge schreef op 29-10-2004:
Ik ben op school bezig met een ander project over hetzelfde en ik vind dat 250 jongeren teveel is. Stel je voor dat jij daarbij zit! moet je toch niet aan denken!
Die ene tel veranderde zijn leven ..... in de dood


R.N schreef op 13-10-2004:
ten eerste wil ik even kwijt dat het heel erg is dat er mensen overlijden en helemaal in het verkeer en het is goed dat er aandacht aan wordt besteed. misschien veranderd er niet veel maar als er al 1 dode minder zou zijn dan zou die moeite niet voor niets zijn geweest, en ten tweede vind ik dat als je echt geintresseerd bent in de dood op een goede manier je dan recht hebt om een reactie te plaatsen en niet omdat de tmf chatpagina het even niet doet.


D schreef op 14-9-2004:
Ik vind het goed! ER moet iets gedaan worden tegen zoveel slachtoffers van ongelukken.


de duvel schreef op 17-3-2004:
doood aan jullie
ik kom jullie halen
(toepasselijk he)

Redactie:

Maar ook flauwfkljgh schreef op 26-1-2004:
dit gaat echt nergens over!!! denken jullie hier iets mee te bereiken?? ik vind jullie echt oerdomme geldverspillers. hier wil ik ook echt geen belsting voor betalen dus ik hoop voor jullie dat het rijk hier geen geld in heeft gestoken. mochten jullie toch op een nutteloze manier van je geld af willen, stort het dan op giro rekening 5598426 T.A.V. nutteloos geld verspillen